PASITIKĖJIMAS - Hernan Diaz

Tai romanas – dėlionė. Tai romanas romane, istorijos istorijoje. Apgaulės ir mistikos tinklai, suausti kartais taip tankiai, kad stebiuosi, kaip pats autorius nepasiklydo visuose meluose ir manipuliacijose. Ši knyga priverčia susimąstyti, kas yra tikra, o kas ne. Kuo skiriasi viena realybė nuo kitos? Kodėl mano realybės matymas skirsis nuo tavojo? Kodėl galbūt po kelių dienų tos pačios realybės apibūdinimas jau gali būti pasikeitęs radikaliai? Ir kodėl taip nutinka?

Šios kygos ašis – ekonomika ir moterys. Čia persipina kelios versijos, kurias bandoma modeliuoti, modifikuoti, perpaskoti taip, kaip tame kontekste ir laike labiau apsimoka. Taip, kaip vienam ar kitam veikėjui yra naudingiau. O čia kalbame apie ano amžiaus 3 dešimtmečio Niujorką. Apie šeimą, kurią žino visi – Bedžaminas ir Helenai Raskai raketos greičiu kyla į viršūnę. Rodosi, tam nėra nei pabaigos, nei ribų. Būtent jų sėkmės istorija ir pasakojama romane „Kapitalas“, kuris yra pirmoji šios knygos dalis. O kas po to? Po išgirstame dar kelias šios istorijos versijas. Skirtingas perspektyvas. Ir savotiškai skirtingas atomazgas.

Istorija ir tiesa yra tokia, priklausomai nuo to, kas ją pasakoja. Tuo įsitikinau jau ne pirmą kartą. O ypač tai aktualu šiandien, šiais laikais. Tie, kurie turi kažko daugiau, dažniausiai bus girdimi ir matomi; dažnu atveju – jai ir patikima bus greičiau. Nes skaičiukai ir buvimas sąrašo viršuje automatiškai apeliuoja į tai, kad figūra gali būti autoritetinga. Realybė – kiek kitokia, nes viršūnes ir skaičiukus pasiekiame skirtingais būdais.

Įdomu tai, kad nors šis romanas nėra distopinis, kai kurie jo motyvai jautėsi būtent tokie, lyg skaityčiau tvirtai sukaltą distopiją. Veikėjai čia buvo radikalūs, kai kuriems nebuvo jokio arba-arba. Tiesa yra viena ir nenuginčijama. O jei yra kitaip – toji dalis bus nutylėta. O jei yra kitaip, pakeisime, kad viskas atitiktų reikiamą variantą.

Tai romanas apie ekonomiką ir žaidimus su pinigais. Vis tik – ar žaidimai su pinigais nėra lygūs žaidimui su žmonių likimais? Čia nebuvo jokių skrupulų. Vienas kampas, vienas tikslas. Ir viena tiesa. O jei kas prasmenga dėl kai kurių sprendimo – jų bėdos. Vienu metu kalbama, kad pinigai esą tik pramanas, kitą minutę tai jau dalykas, dėl kurio sukasi Žemė. Kontrastų dušai nupila vienas po kito.

Šiame romane kone atviru tekstu buvo pasakyta ir nemažai mizoginiškų dalykų. Veikėjas, vienas veikėjas buvo toks šlykštus, kad norėdama kalbėti plačiau išduočiau istorijos esmę. Bet neabejoju, atidesnis skaitytojas jau ties romano viduriu supras tam tikrų veiksmų priežastis.

Vis tik norisi pasižiaugti ir vertėjos darbu – romano dalys – unikalios. Rašyta to paties rašytojo, tačiau vietomis rodosi, lyg atskiri kūriniai. Ir ne be Akvilinos Cicėnaitės rankos mums buvo pateiktas šitoks malonumas.

Knyga iš tų… sudėtingesnių. Be galo daug ekonominių terminų, mokslinių terminų. Siužetas irgi ne iš paprastųjų, nes klaidina ne kartą ir ne du. Vis tik perskaičius tokį romaną apima didis pasitenkinimas, nes vertas jis buvo kiekvienos skaitymo minutės. Panašiai, kaip dėliojant dėlionę įstačius paskutinį elementą, kai prieš akis atsiveria pilnas vaizdas. Labai patiko. Šiemet keliaus į geriausių sąrašus.