SVEIKI ATVYKĘ Į „FLANAGANS“ – Åsa Hellberg

Nustebino mane šis romanas. Mačiau, kad vertinimai vidutiniai ir prisibijojau tų situacijų, kai pradžia kabina, vidurys išsikvepia, o pabaiga nenustebina. Tai skaitant šią knygą taip nenutiko – knygos vidurys pasirodė kone pats įdomiausias!

Švedė Linda iš tėvo paveldi populiarų ir visą „grietinėlę“ suburiantį viešbutį Londone. Sakytume, jauna moteris galėtų džiaugtis karjeros perspektyvomis, tačiau… septintasis dešimtmetis juk nebuvo dėkingas moterims, kurios nori kažko pasiekti. Ir niekas nenustemba, kai tik Linda įkelia koją į viešbutį, jai netrukus pasisiūlo „padėti“ pusbroliai, kurie suvokia, kaip sunku bus vienai jaunai moteriai tvarkytis tokiame dideliame viešbutyje. Manau, sarkazmą užčiuopėte.

Retai pasitaiko, kai man patinka pagrindinės veikėjos. Kai randu jose kažką artimo, bet daug dažniau imu mintyse jas kritikuoti ir sakyti, kad daryčiau pati tai kitaip. Tačiau čiaaaa, čia viskas buvo kitaip: kokios puikios veikėjos šioje knygoje veikė! Tiek Linda (kurią mintyse tik porą kartų pavadinau pinda), tiek jos draugė Merė šiame romane pasirodė labai smagios, protingos ir pasiryžusios kovoti dėl to, kas joms buvo svarbu. O be tų didžiųjų siužeto vingių, čia nuolat atsirasdavo koks nors smagus pasisakymas apie žmogaus teises, feminizmą ar tiesiog, buvimą žmogumi, o ne asilu (su visa pagarba asilams).

O šiaip čia ne romanas, o balius ir erotika! Čia žmonės mėgavosi malonumais, visokiais – pradedant kūniškais, baigiant gurmaniškais. Čia veikėjai savęs nestabdė (nors gal… ir būtų pravertę) ir leido sau daug. Ypač moterys, kurias labai greit bėgo smerkti net patys artimiausi. Bet ar galima buvo ko kito tikėtis? Tačiau be mėgavimosi malonumais, dar ir moterų solidarumas šitą romaną vežė. Noras viena kitai padėti, pridengti, išgelbėti iš klampių pelkių labai žavėjo.

Stiprios čia veikėjos. Ir nemažai pamokų, kurias rašytoja, romanas ir jo herojai perteikia skaitytojui. O visų svarbiausia, tai kad nieku gyvenu negalima pasiduoti bjauriems babnikams pusbroliams. Ir kad karma bet kokiu ateis ir įgels į užpakalį visiems, kurie iš neturėjimo ką veikti ar godumo kaišioja kitiems pagalius į ratus.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!
https://www.instagram.com/gretosknygos.lt