AGATOS KRISTI PASLAPTIS - Marie Benedict

Tai jau antroji mano skaityta knyga apie Agatos Kristi dingimą. Garsi rašytoja tuo metu, kai įvyko šis nesusipratimas, dar nebuvo nei itin garsi, nei labai skaitoma, tačiau kuomet ant kojų buvo sukelta pusė Anglijos, įvairios tarnybos ir net tam tikro plauko šarlatanai, Agatos Kristi žvaigždė pakilo. Išduosiu - po 11 dienų rašytoja atsirado sveika gyva. Tačiau dingimas suveikė kaip nuostabi marketingo kampanija. Vis tik, pradėjus knygą nėra aišku, dėl ko moteris nusprendė dingti nuo žemės paviršiaus. Apie tai, apie dar vieną jos dingimo versiją ir yra šis romanas.

Ši knyga man tampė nervus. Tampė ir tampė. Visą laiką. Nervino ir iš proto varė Agatos mąstymas, Agatos „baimės“, bandymas įtikti vyrui, bandymas daryti viską jam, dėl jo, kad tik būtų laimingas. Ir jei ne pabaiga, kurios kažkaip išlaukiau, būčiau labai pagailėjus geresnio vertinimo. Galima teisinti, kad buvo kiti laikai. Kitokie šeimos modeliai. Galima. Tačiau Agata visam tam buvo pernelyg protinga.

Versija, kodėl ji taip pasielgė, vis tik man patiko. Paaiškino jos elgesį ne tik dėl paties dingimo, bet ir prieš tai, kai niekaip negalėjau suprasti, kodėl yra elgiamasi kaip durų kilimėliui.

Sakyčiau, kad tai romanas ne tik apie Agatą Kristi ir jos dingimą, bet ir skaudžias pamokas, griūnančias santuokas ir šiek tiek nedėkingą laikmetį. Tačiau man šioji versija ir jos atomazga patiko. Tarsi Karma gerai suveikė, o gal tiesiog Agata puikiai susidėliojo savo pačios likimą. Taip jau būna su ta meile ir santykiais, niekada negali žinoti, kas slypi už kampo.

Leidyklos dovana.