STIKLO GAUBTAS - Sylvia Plath

Estera yra talentinga jauna moteris. Ko ji nori iš gyvenimo – rašyti, rašytojos karjeros ir laimės. Ji įsisuka į talentingų ir įtakingų žmonių ratą: nemokami renginiai, išvykos, dovanos, tačiau jaunos moters tai netenkina. Ji skęsta viduje, ją kankina įvairūs vidiniai demonai, kuriems, su kiekviena diena darosi vis sunkiau atsispirti. Moteris lėtai, tačiau užtikrintai grimzta į depresiją ir toji kova su savimi atima vis daugiau jėgų. Sakoma, kad ši knyga – labiau autobiografinė, nei fikcija, o žinant Sylvios likimą, tuo galima visai nesunkiai patikėti. 

„Gal užmarštis kaip mielas sniegas sustingdys ir uždengs prisiminimus.“

Tai dar viena knyga apie moterį, kurią kažkas vis bando įsprausti į rėmus. Apie moterį, kuri žino ko nori, tačiau jos norai dažnai prasilenkia su visuomenės normomis. Skaitydama daug mąsčiau, kaip keista, kad šie dalykai su metais, kintant laikams ir bėgant dešimtmečiams sunkiai keičiasi. Kaip iki šiol į netekėjusias bevaikes moteris yra kreivai pažiūrima. Kaip yra smerkiamos tos, kurios renkasi karjerą ir vaikus palieka auklėms. Kaip vyrai iki šiol tik „padeda“ auginti savus vaikus. Mes norime lygybės, norime supratimo, bet dažna iš mūsų atsivelkame tą namų šeimininkės pareigą tarsi paveldą iš savo šeimos. Bet ši knyga vis tik ne vien apie tai. 

Estera – personažas, kuris kėlė šypseną. Jos tiesmukumas ir visko sakymas taip, kaip yra… tai labai greitai tapo įdomiausia šios knygos dalimi. Tačiau jaučiau, kad pamažu Esterai smingant į depresijos liūną mažėjo ir tų jos minčių, kandžių replikų, sarkazmo. Kažkas ją tarsi prigesino, nuleido uždangą, iš už kurios tikroji Estera pasirodydavo vis rečiau. Tačiau nepaisant to, šis personažas liks atmintyje ilgam. Estera buvo toji veikėja, kuri norėjo visko arba nieko. O negalint gauti visko, ėmė grimzti, nes susidarė įspūdis, kad šiai moteriai – tik „viskas arba nieko“ scenarijus. Su mažiau nei viskas ji nesitenkins.

Ypatinga knyga, klasika, svarbus kūrinys feminizmo horizontuose ir tiesiog knyga apie moters bandymą gyventi, o ne tik egzistuoti. Vietomis klaikiai erzinanti, o kitais kartais lenkianti laiką.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!
https://www.instagram.com/gretosknygos.lt