SALVADOR DALI – menininkas, kuris šiandien taptų influenseriu?

Salvador Dalí – menininkas, kuris šiandien taptų influenseriu?

Kodėl taip drąsiai teigiu? Nes Dalí, be to, kad tapė nuostabius darbus, buvo ir nepaprastai ekscentriška asmenybė. Jis augino ocelotą (kačių šeimos atstovą, beveik tigriuką), drąsiai vedžiojosi jį gatvėmis. Be oceloto su juo Paryžiaus gatvėmis pavadėliu parištas vaikščiojo ir skruzdėda.

Salvador Dalí gimė Ispanijoje 1904 metais ir skirtingai nuo daugumos menininkų keistuolių, pergyveno abu karus ir mirė sulaukęs garbingo 84 metų amžiaus.

Dalí buvo net du kartus išmestas iš meno mokyklos. Jis pats to norėjo, o mokyklos komisija sakė, kad nėra pakankamai kompetentinga vertinti jo darbus. Taip pat, jau būdamas garsus ir vienas talentingiausių tų laikų siurrealistų jis buvo išmestas iš Siurrealistų judėjimo. O štai šiandien Dalí paveikslai yra labiausiai padirbinėjami pasaulyje!

Chupa-Chups logotipas - Dalí darbas. Taip pat šis dalininkas bendadarbiavo su Walt Disney ir 1969 metų Eurovizijos logotipas ir visa vizualinė marketingo dalis yra Dalí kūryba.

Kalbant apie literatūrą – Dalí iliustravo 1946 metais pasirodžiusį „Don Kichoto“ leidimą.

Tačiau ne viskas jo gyvenime klostėsi puikiai: ties 76-aisiais jo gyvenimo metais suprastėjo menininko sveikata. Jis gydėsi nuo depresijos, priklausomybių bei jam ėmė reikštis Parkinsono ligos simptomai, kurie trukdė tapyti, tad paskutinius kelis savo gyvenimo metus Salvadoras nebekūrė. Manoma, paskutinis jo nutapytas darbas buvo „The Swallow’s Tale” 1983 metais.

Dalí sveikatai didžiausią įtaką padarė jo gyvenimo meilės, Galos, mirtis. Jai mirus dailininkas atsisakė maisto, priežiūros ir smigo į gilią depresiją ir išvyko į pilį Púbol mieste, kurią dar 1968 pastatė savo mylimajai ir kurioje ji palaidota. Ten gyveno iki paskutinių savo dienų.

Nuotraukose:
🔥 Salvador Dalí kurta skulptūra, stovinti Andoroje (foto mano)
🔥 Salvador Dalí ir ocelotas
🔥 Salvador Dalí ir skruzdėda
🔥 Viena iš Don Kichoto iliustracijų
🔥 Paskutinis Salvador Dalí paveikslas
🔥 Turbūt garsiausias dailininko darbas – „Atminties atkaklumas“
🔥 Chupa Chups logotipas