ANTONI GAUDI - genijus su tragiška lemtimi?

Antoni Gaudi – genijus, architektūroje dėliojęs gamtos motyvus ir labiausiai žinomas dėl savo didingiausio darbo – Sagrada Familia – Šv. Šeimynos katedros. Tačiau neapsigaukite – tai toli gražu nėra vienintelis jo darbas. Antoni Gaudi darbai yra išmėtyti po Ispaniją ir jei ten vyksite sekdami jo pėdomis, neverta apsistoti tik ties Barselona.

Gaudi gimė 1852 metais ir tikrai pralenkė laiką – jo architektūra moderni, kupina detalių, simbolių ir kiekvieną jo statinį galima analizuoti po mažą dalelę. Bokštelių kryžiai, įkvėpti kankorėžių, trimačiai vitražai, tvorelės, suoleliai ir net baldai, kurti šio architekto turi savą stilių ir jam būdingą braižą.

Net septyni Gaudi kurti objektai yra įtraukti į UNESCO paveldo sąrašą. Güell parkas (jame yra ir Gaudi namai-muziejus); Güell rūmai; Casa Mila (pastatas); Casa Vicens (pastatas); Gaudi sukurtas Šv. Šeimynos katedros fasadas, Casa Batlló; Kolonijos kripta Güell parke.

Antoni Gaudi projektuodamas Sagrada Familia joje ir gyveno, ten buvo įsirengęs dirbtuvę, turėjo lovą. Apsilankius muziejuje šiandien galima pamatyti nuotraukas. Deja, žymus ir talentingas architektas savo didingiausio darbo vaisių taip ir nespėjo nuraškyti – jį, einantį namo partrenkė tramvajus 1926 metais ir kadangi meistras buvo vargingai apsirengęs, neturėjo su savimi dokumentų, buvo palaikytas elgeta ir jam nebuvo laiku suteikta pagalba. Po kelių dienų architekto gyvybė užgeso ligoninėje. Gaudi palaidotas Sagrada Familia bažnyčioje.

Katedra ir šiai dienai dar vis yra statoma, numatomas jos pabaigimas - 2026 metais, architekto mirties 100 metų proga.

Nuotraukose iš eilės:

Astorgos episkopaliniai rūmai
Sagrada Familia
Sagrada Familia vitražai
Casa Mila
Bellesguard
Casa Batlló
Güell parkas
Casa Vincens
Gaudi skulptūra Leon mieste šalia Casa Botines

Susitikime instagrame!
https://www.instagram.com/gretosknygos.lt