EVELINA HARDKESL ŠIĄNAKT MIRS DAR KARTĄ - Stuart Turton

Evelinos garbei Blekhito dvare rengiamas pokylis, tačiau puotos pabaigoje Evelina miršta. Ir taip kas vakarą. Nežinomas veikėjas kasdien pabunda ir pergyvena dieną iš naujo vis kitame kūne. Naujai atgimęs svečias turi išsiaiškinti kas ir kodėl nori Evelinos mirties ir tam turi septynis kūnus, septynias dienas, septynias galimybes. Mirtis kartojasi, laikas senka, o klausimų tik daugėja.

Viešpatie, kokia tai knyga! Čia kaip „Kuždesių sala“ ir „Rekviem svajonei“ ir Maurier romanas kartu sudėjus. O kur dar filmo „Kiti“ atmosfera. Vienu metu nebežinojau nei kas vyksta, nei kodėl, nei kas aš esu. Apie šį romaną taip lengvai jokiais žodžiais nenusakysi. Galima kalbėti apie veikėjus: jie stiprūs, įdomūs, ryškūs ir įsimintini. Galima komentuoti rašytojo sukurtą atmosferą, tačiau tada parašyciau literatūrinę teksto analizę, o ne subjektyvią apžvalgą.

Manau, kad ši knyga yra tokia daugialypė, jog kad ir iš kokios pusės į ją bežiūrėtum, vis atrastum kažką neįtikėtino.

Fantastikos - mistikos dalis šioje knygoje groja pirmu smuiku. Ir didžioji dalis magijos čia slypi ne lazdelių mosavime, ne skambiuose burtažodžiuose, o smulkmenose ir detalėse. Rašteliuose, aprangos detalėse, laiko sutapimuose ir susikirtimuose. O suvis labiausiai - veikėjų suvokimui ateinant, jų bandymuose tą likimą kontroliuoti ar pakeisti.

Turbūt kiekviename prieš tai skaitytame romane yra kalbama apie tai, kad negalima žaisti su laiku. Kad likimo nepakeisi. Tačiau ši knyga tarsi prieštarauja visiems įmanomiems dėsniams. Čia veikėjai yra netiesiogiai skatinami žaisti su laiku, ieškoti atsakymų ir juos pristatyti. Rasti galvosūkio sprendimą.

Nors šis romanas man pasirodė kiek ištęstas, o pasikartojimai vietomis vargino, vis tik negaliu atsistebėti rašytojo išmone, puikiai sukurta gotikine nuotaika ir atmosfera. Šis romanas yra tiems, kurie mėgsta narplioti paslaptis ir būti apgauti. Jis originalus, kupinas intrigų ir paslapčių. O daugiau nieko atskleisti net ir nesinori, nes kaip jau minėjau - viskas čia slypi detalėse ir knyga prašosi atidaus skaitytojo.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!