PLAUKTI TAMSOJE - Tomasz Jedrowski

Pačiai pasidarė baisu, kiek knygų apie „sistemą“ paskutiniu metu patenka į rankas. Apie sovietus, apie jų „tiesas“ ir melus, apie žmonių engimą ir bandymą prieš tai užsimerkti. Skaudžiai kerta, itin skaudžiai. Vis tik yra viena, kai žmonės stovi eilėse dėl ekonominių sankcijų – ir tai yra baisu, bet visai kas kita, kai jie negali gyventi laisvai, mylėti ko nori, būti su kuo nori. Kai yra apribojamos kone visos laisvės.

Jaunuolis Liudvikas vasaros darbų stovykloje susipažįsta su Janušu. Palengva tarp jaunuolių ima megztis ryšys, kuris greit perauga į aistrą ir galiausiai – į meilę. Tačiau po romantiškos vasaros grįžus į 80-ųjų Varšuvą viskas yra ne taip paprasta. Mieste žmonės pamažu ima maištauti prieš sistemą, o visiems, kurie neįtelpa į griežtus sovietų nubrėžtus rėmus tampa pavojinga. Pavojinga tiesiog gyventi, būti, mylėti. Kai kuriems – tiesiog egzistuoti.

Glumino mane čia daug kas – ypač skirtingų polių traukiami veikėjai, kurie tą patį pasaulį mato visiškai skirtingai. Kita vertus, nelabai ir stebina, kai matome, kas vyksta aplink mus ir šiandien, nors gyvename laisvai, mūsų niekas nevaržo ir kiekvieno mūsų žingsnio neseka. Skaičiau ir sunkiai galėjau patikėti tuo, koks gyvenimui alkanas buvo Liudvikas, ir koks prie sistemos prisitaikęs, tarsi nematantis kitos išeities romane buvo Janušas. Sunku suprasti tokius kontrastus, sunku patikėti, kad žmonės gali būti akli, kai visos problemos tiesiog padėtos prieš akis. Kita vertus, propaganda yra galingas ginklas, ypač kai ja naudojasi tokia didelė sistema.

Labai gražiai parašyta ir išversta knyga. Sklandus, įtraukiantis tekstas ir veikėjai, kurių veiksmai sukelia begales emocijų ir abejonių. Tokias knygas aš ir mėgstu. Man patinka skaityti istorijas, kuriose diskutuojama apie žmogaus teises, o jei ir tekstas pakeri, tai gauni visa puokštę grožio ir dažnai išsineši kur kas daugiau, nei numanei išsinešiant. Vis tik seniau skaitytas romanas „Vadink mane savo vardu“ sužavėjo labiau. Gal dėl Italijos, gal dėl mažiau teigiamo santykio su mums artima istorija. Bet knyga verta skaitymo, verta dėmesio. Vien dėl emocijų, kurias ji sukels kiekvienam skaitančiam.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!
https://www.instagram.com/gretosknygos.lt

https://www.baltoslankos.lt/plaukti-tamsoje