AŠ, TU, ATOSTOGOS - Emily Henry

Dar vienas tų romanų, kai tikiesi vieno, o gauni šiek tiek kita. Prisipažinsiu, ir kaži ar labai ką nustebinsiu, bet ir vėl nemažai kas čia man buvo pažįstama, stipriai surezonavo. Skaičiau, šypsojausi ir tiesiog jokiais būdais negalėjau smerkti veikėjų dėl jų sprendimų. Juk juos priimti dažniausiai nėra lengva, kartais kaina, kurią sumoki pralošus yra per didelė ir galbūt kartais verta palikti dalykus ten, kur jie ir yra. Bet aš manau, kad gyvenime yra geriau pabandyti, nei nepabandžius gyventi su klausimu „o jei?“. Savigrauža dažniausiai juk nepriveda prie atsakymų.

Popė ir Aleksas - seni geri draugai nuo universiteto laikų. Ji yra patrakusi keliautoja, jis - knygų žiūrkė, moksliukas keistuolis. Tačiau gana greitai Popė su Aleksu susidraugauja. Jie kartu keliauja per kiekvienas vasaros atostogas. Pasirenka pigią kryptį ir traukia ilsėtis. Tačiau bėgant metams Popė ima jausti kažką daugiau, o bandyti peržengti trapią ribą nesinori. Santykiai atšąla, apkarsta, tačiau po ilgesnės pertraukos nuo bendravimo Popė nusprendžia pabandyti dar kartą išvykti į kelionę su Aleksu. Ir jos nuostabai, draugas sutinka.

Man patinka laisvas, kvėpuojantis tekstas. Kai 21 amžiaus jaunimas eina į barą, o ne smuklę. Kai nebijoma tekste palikti žodžio „kompas“, „telefas“ ir panašiai. Nes mes juk kalbame! Ne visi, ne visada. Neretai tai priklauso nuo to, kokiame socialiniame burbule esame, tačiau tikrai dauguma esame linkę pasilengvinti sau gyvenimą. Šis romanas - puikus tokio vertimo pavyzdys. Kai kalbasi jaunimas - akivaizdu iš jų žodyno.

Nors tai turėtų būti tik fainas vasarinis romanas, kaip šaldytų sulčių ledų porcija labai karštą dieną, vis tik čia slypi truputį gilesnius sluoksnius kabinantis pasakojimas. Gal kiek neįprasti ir veikėjai, kuriems, supranti, jog sunkiau gyventi pilnavertį socialinį gyvenimą. O rašytoja to net nesureikšmina ir dalykus pateikia smagiai, juokingai ir ko jau ko, o gailėti veikėjų norisi mažiausiai.

Graži knyga apie draugystę. Apie gebėjimą stengtis dėl kito, o visų svarbiausia, noras rizikuoti dėl geresnių dalykų. Net ir meilės romanų nemėgstantys akių skaitant čia nevartys.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!
https://www.instagram.com/gretosknygos.lt