PONIOS KRISTI APGAULĖ - Nina de Gramont

Mėgstu istorijas, kurios būna užkurtos iš kibirkšties, atskriejusios iš tikros istorijos ar bent jau gerai sukurptų pletkų. O ši istorija ir yra įkvėpta to, kas vyko iš tiesų – kažkuriuo savo gyvenimo metu gerai žinoma detektyvų kūrėja Agata Kristi dingsta nuo žemės paviršiaus ir vėliau lyg niekur nieko atsiranda po 11 dienų. Ką ji veikė, kur buvo, ir kodėl dingo – iki šiol neatskleista mįslė. Juk kažkaip gyvenime reikia pateisinti mistikės ir galvosūkių kūrėjos vardą, ar ne?

Kygoje vis tik didžiausias dėmesys ne Agatai, ne jos kūrybai, o Agatos vyro meilužei Nanai O’Di. Ji pasakoja dvi istorijas – viena jų apie jos santykį su Agata ir jos vyru, o kita, beje, gerokai įdomesnė – apie savo gyvenimą, vienuolyną, jaunystės meilę ir tragiškus likimo vingius.

Dviejų siužetinių linijų banga pamažu slopsta, ir tai mane džiugina, nes buvo periodas, kuomet vien jas leido, o mes visi skaitėme. Tada nuo jų pavargau, net specialiai romanus pasivartydavau prieš imdama, kad tik neįklimpčiau į „tada ir dabar“ situaciją. Ir su laiku, matyt, pailsėjau, nes ši knyga nei erzino, nei tos linijos labai kirtosi. Netgi priešingai – kulminacija viską taip sudėliojo, kad žagtelėjau, nes tikrai nebuvau apie kai kurias smulkmenas susimąsčiusi.

Ir toji skaudžioji dalis – vienuolynas, jaunos, pastojusios ir šeimos „išbūti“ atsiųstos merginos, kurias baudžia, išnaudoja, prievartauja ir iš esmės, elgiasi su jomis tarsi su daiktais. Jau kalbėjau apie Magdalenos skalbyklas, kai rašiau apie romaną „Tokie smulkūs dalykai“ – tai čia viskas gana panašu. Ir dar susidarė įspūdis, jog vienuolės tuo kankinimu mėgavosi. Ši siužetinė linija stipriai nusvėrė Agatos Kristi pabėgimą ir dingimą. Kita vertus, gal toks ir buvo tikslas – nukreipti dėmesį nuo esmės ir viską sudėlioti taip, kad skaitytojas galvotų apie visai kitus dalykus, nei esantys jam prieš akis? Ir manau, kad autorė įkvėpimą ne tik dėl dingimo susisėmė, bet ir dėl knygos esmės, dėl didžiojo sprogimo, kulminacijos ir įgyvendinimo.

Romanas, kuris maloniai nustebino. Sunkokai įsivažiavau, bet su kiekvienu puslapiu darėsi vis įdomiau. Ir dar, skaitysiantiems siūlau nei gyvenimais, nei tikrosios istorijos vingiais labai stipriai prieš skaitant nesidomėti, bus gerokai įdomiau.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame
!
www.instagram.com/gretabrigita.lt