ORANŽINIS ROMANAS - Algirdas Kumža

Prasidėjus karui norisi sužinoti kuo daugiau, suprasti dalykus, kurie anksčiau nerūpėjo. O ir knygą į pasaulį leidykla paleido vos prasidėjus karui, būtent tuo metu, kai žmonėms labiausiai reikia atsakymų. O jų čia rasti tikrai pavyks. Didžioji knygos dalis pasirodė labai naudinga ir vertinga, nes Kumža puikiai perteikė atmosferą, baimę ir kone pranašiškai ne vieną kartą paminėjo kylančią grėsmę iš rytų. Autorius mums papasakojo apie neramumą šalies žmonių ir pačių politikų širdyse.

Algirdas Kumža knygoje dosniai dalinasi viskuo, ką pats žino ir apie kultūrą. Knygoje vis pamini rašytojus, skulptorius, muzikos atlikėjus ir kitus kūrėjus. Dėl to ši knyga tampa tik geresnė, nes neapsiriboja vien tik politika, šalies valdymu ir diplomatija. Žinojau, jog Kumža yra alpinistas, bet nežinojau kad jis yra ir ambasadorius. Tačiau tai visiškai manęs nestebina, nes norint būti alpinistu, turi būti kantrus, turi sugebėti bet kokia kaina siekti tikslo, tačiau lygiai taip pat greit suuosti, kada yra metas trauktis. Būtent šios savybės gali politiką ar diplomatą paversti labai geru savo srities žinovu.

Karas Ukrainoje tęsiasi jau daugiau nei pusę metų ir jau esame kažkiek pripratę prie naujienų apie tai, kas ką subombardavo ar sugriovė. Kaip baisiai tai skamba… bet tokia yra realybė. Perskaičius šią knygą susipažįstame su ukrainiečių tauta ir suprantame jų poreikius, apie jų kultūrą, ir tai, kaip jie mato šiuo metu juos puolančių rusų tautą. Susidaro įspūdis, jog patys ukrainiečiai nieko iš kitų nesitiki, nori ramybės ir taikos.

Nors knygoje radau ir šiek tiek kitokius dalykus, nei tikėjausi, galiu drąsiai rekomenduoti: skaitykite. Jei ir nerūpi viskas, apie ką čia pasakojama, tai bent pavyks susidaryti daug tvirtesnį įspūdį apie Ukrainos politinę situaciją ir visus istorinius įvykius, tokius kaip Oranžinė revoliucija, suklastoti rinkimai, mitingai, protestai, Krymo okupacija. Tai viena iš tų knygų, kurioje persipina žmogiškos, jaukios istorijos su šiurpiais istoriniais faktais. Bet tokia ta istorija yra, kai ją kuria žmonės, kovojantys už savo šalį bet kokia kaina, kartais ir plikomis rankomis ar pomidorų stiklainiu.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame
!
www.instagram.com/gretabrigita.lt