MEDŽIO ATMINTIS - Tina Vallès

Žano ir jo tėvų kasdienybė pakinta į namus atskrausčius seneliui. Iš mažo kaimelio senelis atvyksta gyventi su šeima į didmiestį ir chaosas jo galvoje tik dar labiau įsisiautėja. Tačiau visame tame chaose egzistuoja ir tvarka bei rutina – senelis kasdien Žaną pasitinka po pamokų su sumuštiniu ir pasakoja istorijas, kurios tirpsta laike.

Maža, koncentruota, trumpų skyrelių ir skaidrių minčiu kupina knyga. Tikrai noriu ir galiu apibūdinti ją kaip subtilią, šviesią ir tuo pat metu liūdną. Tačiau girti neskubu, nes vien dėl to, kad pasirinktas toks pateikimas, rašymo stilius ir visko palikimas tikrai nedideliam puslapių skaičiui, man tapo tik knygos minusu. Norėjau daugiau, norėjau plačiau. Ypač apie medį ir praeitį.

Yra mano mylimi rašytojai, tokie kaip Claudel ar Seethaler – jie rašo tokias mažos apimties knygutes, ir jos paliečia. Po perkūnais, jos trinkteli per galvą, kad maža nepasirodo. Tai šioji knygos koncentracija man pasirodė silpnoka, pritrūko to vieno kito laipsnio, kad apsvaigčiau…

Vis tik mane sužavėjo mažo kaimelio aprašymai, priminė man dienas, kai ėjau Camino per tokius kaimelius, buvo labai lengva skaitant įsivaizduoti visus vaikus, spardančius kamuolį, bobutes ant suoliuko, akmeninius namus ir mažus fontanėlius ar Marijos skulptūrėles, kurias gali pamatyti pakėlęs akis. Nes tokia yra mano mylima Ispanija, ir būtent tokią čia nupaišė autorė.

„Esama žodžių, kurie ištariami ir pajuntami kūnu, jiems nereikalingos burnos ir ausys.“

Tai vienas iš tų romanų, kurie paliečia svarbias, jautrias temas. Senatvė, savarankiškumo svarba, mintys ir atmintis, šeimos glaudumas. Visa tai svarbu juk ne tik knygose, bet ir gyvenime. Kiekvienas iš mūsų norime ir tikimės paskutines gyvenimo dienas praleisti apsupti meilės ir rūpesčio. Apie tai ir yra ši knyga. Apie meilę ir gerumą vienas kitam tada, kai to labiausiai reikia.

Susitikime instagrame!
www.instagram.com/gretabrigita.lt