MERGINA IŠ NIEKUR - Cheryl Diamond

Cheryl – bėglių šeimoje užaugusi mergina. Ji daug kartų buvo priversta slėptis, bėgti, viską palikti ir pernakt išgaruoti. Jai nebuvo galima palaikyti ryšio su jokiais draugais iš praeities. Šeima gyveno nuolatinėje įtampoje ir baimėje, kurią gana našiai sėjo despotas tėvas. Jo taisyklių turėjo laikytis visi, ir ne visi galiausiau drįso juo abejoti ar kelti klausimus. Įdomu tai, kad ir sąmokslo teorijų čia nemažai, ir sektos užuomazgų, ir kitokių beprotiškų dalykų.

Tačiau aš susidūriau su problema. Čia ne detektyvas, jog viską sužinotum tik pabaigoje. Čia moters istorija, jos vaikystė, paauglystė ir išsilaisvinimas – viskas viename. O aš štai skaičiau ir vis suglumusi savęs klausiau: nuo ko jie bėga? Ir kodėl jie bėga? Jei atsakymus į šiuos du klausimus būčiau gavusi anksčiau, nei knygos viduryje, mano vertinimas būtų kur kas geresnis ir įspūdis tikrai sustiprėtų. Negalima lyginti skirtingų patirčių, bet palyginsiu – skaitydami knygą „Apšviestoji“ juk matome ir suprantame, kodėl yra vienokios ar kitokios taisyklės ir ta būsena, elgsena ir situacija tiesiog blogėja. O štai čia viskas negerai, baisu, tragiška, bet nežinai kodėl.

Dokumentų keitimas ir tapatybės bei pilietybės neturėjimas čia šeimai buvo tarsi žaidimas, pramoga, atrakcija. Kaip apgauti, apsukti, apeiti. Vaikai mokomi vogti. Džiaugiamasi įkliuvus, nes atsiranda priežastis kovoti prieš sistemą. Negalėčiau sakyti, jog šokiravo, tačiau dažnai glumino, nes ir vėl trūko motyvų kai kuriems veiksmams pateisinti.

Sekta, o ne šeima. Jų besąlygiškas pasitikėjimas tėvu varė iš proto, ir tik vėliau, Cheryl jau imant kelti klausimus, man istorija pasidarė gerokai įdomesnė ir įtikinamesnė. Santykių dinamika galėtų būti naudojama kone kiekviename psichologijos veikale, kuriame kalbama apie priklausomybes, smurtą, narcizus, sektas… nors ką aš čia vardinu – galime imti bet kurią psichologinę ar socialinę problemą ir tikrai aptiksime bent jau jos pėdsakus šiuose memuaruose. 

Ne taip gerai, kaip „Apšviestoji“, bet istorija ir šeima, švelniai tariant, iš tų įdomesnių. Ir nors viskas šioje situacijoje traumuoja, palieka pėdsakus ir velkasi per gyvenimą iš paskos, aš vis tik manau, kad tos patirtys suteikė ir nemažai stiprybės žengti toliau. O tai ramina, suteikia vilties ir motyvacijos krapštytis iš duobės bet kam.

Leidyklos dovana.


Susitikime instagrame
!
www.instagram.com/gretabrigita.lt