40 PALTŲ IR VIENA SAGA - Ivan Sciapeconi

Greta vykstant karui, baugu imti knygas, kuriose vaizduojami žiaurumai, prievarta ar trėmimai. Reta knyga, kurios veiksmas vyksta karo fone būna pozityvi ar jauki. Tačiau šioji – kaip tik tokia. Skaitydama šį romaną dažniau šypsojaus, nei gūžiausi. Dažniau norėjau juoktis, nei verkti. Ne šiaip sau juk sakoma, kad suaugę gali daug visko pasimokyti iš vaikų. Jų švelnumo, švento naivumo ir nuoširdumo.

Knygos centre – keturiasdešimt vaikų ir paauglių, kurie iš įvairiausių Europos kampelių yra atgabenami į mažą Nonantolos kaimelį Italijoje. Ir nors kaimelyje niekas nemėgsta paslapčių, o slėpti žydus ir čia pavojinga, žmonės vis tik nusiteikę geraširdiškai. Vieni atneša maisto, kitas suorganizuoja pianiną, o treti ateina paerzinti, apmėto akmenimis ar kibina mergaites. Tačiau net ir tokioje atokioje vietoje didelės žydų kompanijos laukia tyko pavojai – naciai sukasi visur, kur tik pažiūrėsi. Atėjus kone neišvengiamam, miestelio žmonės ir vėl pasišauna padėti vaikams.

Išradingumas ir humoras yra šio romano kertiniai akmenys. Tai, kaip elgiasi veikėjai, yra išmoninga, originalu, ir labai drąsu. O be humoro ši knyga butų… na, nebūtų verta dėmesio. Būtent veikėjų pokštai, linksmai išsisprendusios situacijos yra šios knygos perlai, deimantai, kaip vadinsi, taip nepagadinsi. Bet vis tik, ne pirmas karas, kai humoras gelbsti pačiose absurdiškiausiose situacijose išsaugoti sveiką protą. Ne šiaip yra kuriami įvairūs memai ir šiomis dienomis, kuriuose juokaujama pasitelkiant tokius dalykus, iš kurių juoktis dažnai gal ir nederėtų. Bet tai veikia. Tai padeda išklysti iš labai painaus ir klaidaus tamsių minčių labirinto. Radusi panašias mintis ir situacijas knygose niekada tuo nebeabejosiu. Ir negalvosiu – kaip galima juokauti karo metu? Galima. Nes to nedarant, stogas nuvažiuoja greičiau, nei spėtum pakelti akis į viršų.

Rami, lėta ir nelabai įsimintina knyga. Ilgam mintyse liks tik situacija su vienu vaiku ir jo motina, visa tai priminė Gary knygą. Ir juokas. Veikėjų juokas, ir mano nepaliaujamas noras šypsotis skaitant. O toks įspūdis yra stiprus ir iš širdies jo lengvai neišmesi.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame
!
www.instagram.com/gretabrigita.lt