ŽIBINTININKAI - Emma Stonex

Gerai pamenu žaidimus – šaradas – kuriuos žaisdavome vaikystėje. Yra trumpai, keliais žodžiais nusakoma situacija, o tada žaidėjams reikia spėlioti yra taip, ar kitaip. Laimi tiksliausiai istoriją papasakojęs. Ši knyga man priminė vieną iš tų istorijų.

Viduryje jūros stūkso Mergelės uolos švyturys, o jame labai ilgomis pamainomis dirba trys vyrai. Jiems retais atvejais papildomos atsargos, o kartas nuo karto jie ir pasikeičia: grįžta pabūti su šeimomis, grįžta į normalų gyvenimą. Normalų mums, nes būtent švyturio prižiūrėtojams jūra yra viskas. Preciziška švyturio tvarka yra viskas, tad grįžus į realybę ne retas pasimeta chaose. Vieną dieną atvykus sužiūrėti prižiūrėtojų, aptinkama, kad visi jie dingę. Laikrodžiai sustoję tą pačią akimirką, o durys iš vidaus užsklęstos. Kas nutiko trims vyrams? Šis klausimas kamuoja aplinkinius, o ypač visas tris jų žmonas net ir praėjus dešimtmečiams.

Lėta, atmosferiška knyga. Pasakojimas fragmentiškas, bandyta kažkaip kitaip pateikti istoriją, pasakoti iš keliolikos perspektyvų, bet mano nuomone, to kaži ar reikėjo. Nei paslapties didumas, nei atomazga niekaip nepateisino viso chaoso, vyravusio knygoje. Net perskaičius anotaciją tikėjausi truputį kitokios knygos, norėjosi daugiau jausmo, akcento, cinkelio. O čia vis neleisdavo man kažkas iki galo išjausti, matyt, dėl tų trumpų skyrelių, kai atrodo artėji prie svarbiausio pajautimo, ir vėl nutraukia prieš pat pat aukščiausią tašką.

Buvo įdomu skaityti apie darbą, ir griežtą tvarką švyturiuose, apie susidirbimą ir pagarbą vienas kitam. Net ir kontrastai švyturyje ir už jo ribų pasirodė verti dėmesio. Tačiau potencialiai labai įtraukianti, paslaptinga ir mistiška istorija tapo… nuobodi. Nesuprantu pilnai, ką padarė ar ko nepadarė autorė, jog tokia intriguojanti situacija galiausiai vos neužmigdė.

Gražus, elegantiškas viršelis, tvirtas pažadas perskaičius anotaciją, meilė jūrai ir audroms. Ir nemažai dramos ant žemės, normaliame pasaulyje, kuriame pluša vienos likusios moterys. Tad susimąstau, apie ką šioji knyga – apie vyrų dingimą ar eilinį kartą apie moterų stiprybę, kai jos lieka vienos?

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!