NUOSTABI DIENA - Romy Hausmann

Jau keliolika metų dingsta mergaitės, o tada jų kūnus randa paslėptus, o žudikas, įtariama, palieka raudonus kaspinėlius tarsi trupinius pasakoje, nuvedančius prie lavonėlių. Vieną dieną mokslininko, filosofo Valterio ir jo dukters Anės gyvenimas apsiverčia: dukters akivaizdoje tėvas sulaikomas ir būtent jam pateikiami kaltinimai nužudžius visas mergaites. Visas dešimt mergaičių. Dukra sunkiai gali patikėti tokiu absurdu – juk jos tėvas, ją auginęs, mylėjęs, nuolat ja besirūpinantis tėvas niekaip negali būti maniakas. Tad ji griebiasi šiaudo – moteris ima narstytis po praeitį, bando atsekti tėvo paliktus pėdsakus, mėgina rasti jam alibi kone kiekvienai nužudytai mergaitei. Tik ar jai pavyks įrodyti, kad tėvas nekaltas?

Puikus trileris. Įtemptas, vedžiojantis už nosies. Ir primenantis mums, kad labai dažnai ne viskas yra taip, kaip atrodo. Romy Hausmann ir vėl apsuka galvą, supina siužetą taip, kad skaitai ir nuomonę pakeiti jei ne du, tai tris sykius. Tačiau aš esu iš tų skaitytojų, kurie pasitiki savo nuojauta. Ir nelabai toji šįkart mane apgavo. Labai daug plėstis ir pasakoti tikrai negaliu, nes čia kiekviena detalė svarbi, visi siužeto vingiai kažką suteikia skaitytojui – arba apgauna, arba nukreipia mintis nuo kažko svarbesnio, ką jau būtų buvę galima pastebėti. O kartais tiesiog taip jau viskas vyksta – truputi chaotiškai – kaip ir gyvenime.

Negali nesižavėti dukros tikėjimu. Dukters ryžtu išgelbėti patį svarbiausią ir mylimiausią žmogų savo gyvenime. Ir esu tikra, jog tai ir buvo galingiausias šio romano variklis. Jei dukros tikėjimas būtų susvyravęs bent akimirką, visas siužeto burbulas subliukštų per sekundę. Labai stipru.

Ir, žinoma, priežastys ir motyvai. Pabandysiu apeiti ratais, labai dideliu atstumu, kad maža ką nieko neišduoti, bet vis tik pasakysiu: jei ieškote kažko nematyto ir negirdėto, tai čia ta knyga, kur tai rasite. Užvertus paskutinį puslapį puoliau naršyti, skaityti, domėtis. Labai įdomi kulminacija, priežastys, motyvai. Man knyga pasirodė stipresnė nei „Numylėtinė“. Čia aiškumo buvo daugiau, patikėjau veikėjais ir suabejojau savimi ir akimirkai - savo sveiku protu.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!