Į VAKARUS SU ŽIRAFOMIS - Lynda Rutlege

Vienos knygos yra kupinos nuotykių, kitos jautrumo ir nuoširdumo, tai šioje yra viskas viename. Pilna komplektacija. Čia greitai įsimyli veikėjus ir jų poelgius, o siužetui vyniojantis ir rutuliojantis pamilsti ir tuos keturkojus, apie kuriuos ir sukasi visas šis nuostabus pasakojimas.

Europoje artėja Antrasis Pasaulinis karas, o štai Amerika spaudoje seka nepaprastą kelionę – didžiulius potvynius ir kelionę laivu išgyvenusios žirafos yra gabenamos į vakarus, kur jų laukia zoologijos sodas – jų naujieji namai. Gyvūnų kaulai jautrūs ir trapūs, tad vairuoti Amerikos keliais gali tikrai ne bet kas, nes rizika didžiulė, o kur dar visas dėmesys ir optimizmas, persmelkęs kiekvieną valstijų gyventoją. Visiškai netikėtai žirafas gabenti ir visą įspūdingą sunkvežimį vairuoti apsiima jaunas chuliganėlis Vudrou. Sakyčiau, tai tampa ne tik nuotykiu, bet ir jo gyvenimo kelione.

Skėliau aukščiausią įvertinimą ne tik dėl to, jog knyga apie kelionę, bet ir todėl, kad knyga apie žmogiškumą. Apie mokėjimą džiaugtis, pastebėti ir įvertinti kitą. Apie pagalbą ir pagarbą. O labiausiai apie tai – ko galime mokytis iš gyvūnų – apie neaprėpiamą ir neatlygintiną meilę.

Senis Railis – zoologijos sodo direktorės įgaliotinis, apsiima pervežti žirafas, o kartu su jomis ir didžiulę atsakomybę. Juk kartu su kroviniu keliauja ir optimizmas, tikėjimas gerumu, šviesa. Pasaulyje vykstančių įvykių įbauginti žmonės miesteliuose pasitinka įmantriuosius svečius, vaikai puola jų maitinti, o žurnalistai juos gaudo lyg didžiausią sensaciją. Negi visa tai neskamba kaip didis nuotykis? Nuolatinis laukimas, nežinia, ambicijos – ir čia viskas buvo gana pozityvu. Nežinia, kas laukia už kampo, bet per daug ir nesijaudini, nes lengva numanyti, kad čia viskas privalo pasibaigti neblogai. 

Nerealūs visi veikėjai. Kiekvienas su savo cinkeliu, galinčiu pakišti koją, tačiau pagarba ir bendras tikslas galiausiai padėjo jiems susikalbėti. Tai tas pavyzdinis romanas, kuriame visą siužetą paveža būtent veikėjai, būtent žmonės, apie kuriuos skaitome. O tokie juk iš tiesų egzistavo! Juk istorija, nors autorės įvilkta į gražų literatūrinį rūbą, išties vyko!

Iš šios knygos nesitikėjau nieko. Ėmiau be jokių lūkesčių, tačiau šiokį tokį šešėlį metė puikūs įvertinimai iš kitų skaitytojų. Ji tikrai pateko į rankas tada, kuomet labiausiai reikėjo ramybės, šilumos ir jautrios istorijos. Ir dar to patikinimo, kad viskas bus gerai.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!
www.instagram.com/gretabrigita.lt

https://www.knygos.lt/lt/knygos/i-vakarus-su-zirafomis/