ŠVIESĖ - Kristin Steinsdóttir

Niūrios knygos kažkuo traukia. Ta glūduma ir tamsuma klampina, vilioja įtraukti tarsi pelkė. Tokios istorijos leidžia lengvai patikėti veikėjais, jų išgyvenimais, o tuo pat metu atskleidžia tas mūsų puses, apie kurias garsiai net sau ne visada drįstame pasisakyti.

Nuošalus Islandijos kaimelis, glaudi šeima ir kartais nuo pasaulio atitrūkstanti mergina vardu Paulina, kurią visi vadina Šviese. Mergina skiriasi nuo kitų, ji nuolat klajoja mintimis, viską mato kiek kitaip, o galiausiai netrunka ir įsimylėti. Tačiau likimas nedėkingas, o dar geriau nei pati Šviesė už ją žino jos tėvas; jis jaunuolius išskiria, priversdamas dukrą dar labiau užsiverti viduje.

Gražiausias dalykas, kurį gali padaryti rašytojas, tai pasitikėti skaitytoju taip, kad paliktų kažką jam pačiam išsigliaudyti. Nepaaiškinti kiekvieno veiksmo ar atoveiksmio. Nebėgti įvykiams už akių. O šiame romane rašytoja būtent tą pagarbą ir sau, ir skaitytojui ir išlaiko – knygos subtilumas pavergia. Visos mintys ir pajautimai, palikti tarp eilučių, o tai verčia šią knygą kone magiška. Nepasakytuose dalykuose kartais gali atsiskleisti itin gražūs dalykai. Arba nebūtinai.

Romano esmė, Šviesės kelionė ir patirtis pradžioje glumina, tačiau suvokimas ateina palengva ir ima skaudėti širdį. Jauną moterį supa didžiulės problemos, sužeista siela ir nesibaigiantys miražai. Rašytojos talentas pagelbsti ir čia – su laiku imi grabaliotis, bandai užčiupti realybės siūlus tarp visų fantazijų, tampa sunku neatjausti Šviesės. Kartais pavyksta, o kartais ne. Romano tekstas klampina. Slogumas prasistiebia ir vis lenda lauk kas kelias pastraipas. Būtent dėl to ši knyga tampa tokia tikra, todėl joje ir yra tiek nedaug apsimetinėjimo.

Rūškano romano puslapiuose – nuostabios moterys, stiprios moterys ir jų bandymai būti, likti, nepalūžti. Svarbios temos romane – kaip ir gyvenime. Apie kai kuriuos dalykus kalbame atsargiai, tipinėjame pirštų galiukais, nes visuomenė sudarė galimybę toms temoms tapti stigmomis. O turėtų vis tik būti priešingai – kalbėtis, išsikalbėti, išsilieti – dažnai tai tampa visų, ar bent daugumos bėdų sprendimu.

Susitikime instagrame!
www.instagram.com/gretabrigita.lt