VATIKANO PRINCESĖ - C.W. Gortner

Tikrai ne visi rašytojai sugeba parašyti gerą ir įtraukiantį istorinį romaną. Galima juk gana lengvai slystelti ir vietoj įtraukiančios, pagaulios ir smalsumą žadinančios istorijos pateikti faktų rinkinį, padabintą metaforomis ir kitokiais literatūriniais aksesuarais. Šiuo atveju taip tikrai neįvyko – skaičiau ir kiekvienas puslapis skatino versti knygą ir skaityti toliau. Ir ne tik, kad įtraukė, bet man parūpo ir veikėjai, o tai yra geras ženklas.

Romane pasakojama apie moterį, augančią labai ambicingoje šeimoje, kur vienu ar kitu metu galiausiai ir net ir geriausių norų vedamai moteriai tenka parodyti nagučius. Ir gali tekti žaisti pagal kitų nustatytas taisykles, o gal net pasireguliuoti savo moralinį kompasą taip, kad derėtų prie situacijos labiau, nei norėtųsi. Popiežiaus dukra Lukrecija Bordžija – moteris šio romano centre. Jo ašis. Ir ko gero, pagrindinis įrankis tėvo valdomame pasaulyje.

Tiek ir man, tiek ir daugumai skaitytojų turėtų kilti mintis – popiežiaus dukra? Tai ne tik dukra, bet ir dar daug vaikų, nes popiežius mėgo moteris, mėgo ir mokėjo joms rodyti dėmesį, tad ir vaikų į kraitį pribyrėjo ne vienas ir ne du. Ir dar nujaučiu, kad šiame romane ne viskas paminėta, kas būtų pakraupinę dažną skaitytoją. Bent jau kelias smulkmenas aptikau ieškodama daugiau informacijos apie šią ypatingą giminę.

Bordžijų giminė – iš Ispanijos kilę, valdžios siekiantys ir bandantys ją išlaikyti bet kokia kaina sutvėrimai. Tai, kokiais būdais jie tą darė, šiurpino, tačiau tai buvo kraupūs laikai, ir tada mažai ką stebino tiesiogine ta žodžio prasme tarsi šachmatų figūrėlės iškertami varžovai ar galimai tokiais tapsiantys asmenys.

Šis romanas – vienos giminės iškilimo ir nuosmukio istorija viename, tačiau kartu, tai istorija apie įdomią, stiprią ir truputį kitokių, nei jos šeimos, poreikių vediną moterį. Moterį, kuria daug kas naudojosi, moterį, kuri dažnai tapdavo aplinkybių auka. O kiek daug mes dar nežinome! Romanas pagaulus, įtraukė tarsi geras, veiksmo kupinas serialas ir jau skaitant ėmiau domėtis kitomis šio autoriaus knygomis.

Esu tikra, skaitysiu ir jas, nes jaučiuosi daug sužinojusi apie Italiją, apie rūmų paslaptis, palandžiojau po jų užkaborius ir susipažinau su tų laikų politikų žaidimų taisyklėmis.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!