SVEČIŲ SĄRAŠAS - Lucy Foley

Ši buvo viena iš tų knygų, kurios ilgai mirga užsienyje, tada galiausiai mus pasiekia, o čia toli gražu nesusilaukia tiek daug dėmesio, kiek tikėtasi. „Svečių sąrašas“ – dar vienas trileris, kuriame paslaptis veja paslaptį, o visi veikėjai galiausiai ima atrodyti kalti. Knyga šiek tiek primena Agata Kristi istorijas, juk jos yra tarsi šablonas visiems dabarties ir ateities detektyvams.

Nuošali, Airijos pakrantėje stūksanti sala ir joje vykstančios vestuvės. Tik tiek tereikia žinoti. Kažkas miršta – vėlgi, intriga laikoma gana ilgai, o iki tol, kol paaiškėja kas ir kaip, pamažu skleidžiasi visų veikėjų asmenybės, portretai, pasakojamos jų pažinties istorijos. Vestuvės – turėjusios tapti tobula švente, netrunka tapti tragedija.

Labiausiai patikęs dalykas šioje knygoje – intymi, tokia net tiršta nuo paslapčių ir neapykantos atmosfera. Slogumas jautėsi visą romaną ir kelias akimirkas buvo pasidarę net ir baugu: mirksi šviesos, tolumoje žaibai, aplink namą – įtraukianti pelkė, o visi veikėjai, irgi, jei norėtų, lengvai vieni kitus įklampintų savo pačių numegztuose tinkluose.

Motyvai įtikino, pyktį ir keršto troškimą pateisinu. Visa papasakota priešistorė, kad ir kaip bandoma teisinti kitus ar teisintis pačiam, tik patvirtino tai, kur link viskas turėjo vesti ir dėl to siužetas itin didelių staigmenų nepateikė. Nors vėl, žmonėms, nesusidūrusiems su čia minimomis problemomis (mažai tikėtina) gali pasirodyti kitaip.

Geras, slogus, gana lėto tempo (visas trilerio veiksmas – viena naktis) ir labai įtaigių veikėjų kupinas kūrinys. Man patiko, skaitysiu ir kitas šios autorės knygas.

Susitikime instagrame!