STEBUKLŲ CIRKAS - Elizabeth Macneal

Koks gražus viršelis ir koks puikus knygos apipavidalinimas. Blizga, mirga marga. Knyga dar nepaėmus jos į rankas alsuoja stebuklais, magija ir galbūt šiek tiek paslaptimis. Jau esu skaičiusi kelis romanus, kuriuose veiksmas vyko cirko fone, tad ši knyga sudomino. Visada įdomu praskleisti tą šydą, už kurio slypi mistifikuoti ir ne visiems prieinami dalykai. Kartais tiesiog norisi kaip ciekavai Zosei palandžioti ten, kur negalima. Arba kur prieiti gali ne visi.

Romano centre – Nelė ir Viktorijos laikų cirkas. Cirkas, kuriame savo ar ne savo noru įdarbinimi visi išsigimėliai, nes jie tuo metu yra „ant bangos“. Juos mėgsta publika, mėgsta karalienė. Nelė irgi yra išskirtinė. Ją, kaip kokį muziejaus eksponatą nuolat stebi visi, mergina yra tarsi po padidinamuoju stiklu dėl savo išskirtinio bruožo – kūną dengiančių apgamų. Ir tai viena iš priežasčių, kodėl merginą tėvas parduoda Jasperio Jupiterio cirkui… Ir kai tikėtumėmės, kad mergina palūžta – įvyksta priešingai. Nelė atranda save, savo vietą po saule, kai dėl savo išskirtinimo tampa vertinama, o ne nustumiama į visuomenės paraštes.

Ir vis tik, ne to aš tikėjausi iš šio romano. Tikėjausi magijos, paslapčių, visokių cirko gyvenimo ypatumų – ta dalis man rodėsi pati įdomiausia. O kur dar tai, jog viskas vyko Viktorijos laikais. Tačiau gavau ką: cirko vadovo smukimo dugnan istoriją ir dar šiokios tokios meilės ir aistros proveržių.

Čia be galo daug konkurencijos, tik ne tarp pačių atlikėjų, o tarp cirkų. Kuris cirkas parodys kažką įdomaus, kažką išskirtinio. O taip galima nukeliauti keliais, kuriais nuklysti įprastai nenorėtum. Dėl to ir tapo ši istorija ne stebuklinga, o labai skaudžiai pamokanti, kad ne visada verta žaisti va banque, kad kartais reikia tiesiog daryti tai, ką darai geriausiai. Nuskambės banaliai – bet tiesiog vertinti, ką turi, nes ne visi liks, kai bandysi perspjauti pats save. 

Romane yra ir dar viena linija, kuri tarsi turėjo būti paslaptis, tarsi intriga, tarsi kažkas kitokio, nustumiančio mus toliau nuo cirko ir priartinančio prie brolių santykių. Ir kartais taip nutikdavo – skaitai staiga ne apie cirko gyvenimą, o apie karą ir bombardavimą. Ir vėl – apie brolių konkureciją, tik kitame kontekste. Toji dalis neįtikino. Supantu, kad autorė tuo norėjo parodyti iš kur kyla brolių konfliktai, kad tam yra praeityje glūdinčios priežastys. Tik man to nereikėjo. Kitam skaitytojui galbūt toji siužetinė linija pasirodys pati įdomiausia.

Gražių užmojų kupina knyga. Ir idėja gera: papasakoti apie Viktorijos laikų cirko gyvenimą ir artistų patirtis. Tačiau geram išpildymui šiek tiek trūko. Gal kitokios perspektyvos, gal ne tokio ambicingo ir viską užgožiančio cirko vadovo. Juk tiek romano, tiek cirko žvaigžde turėjo būti Nelė. O gavosi kiek kitaip.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!