LUISAS IR LUISA - Julie Cohen

Velniškai mėgstu knygas, kurias perskaičius galvoje lieka chaosas. Kai svarstai, dėlioji viską ir lauki, kol kibukai sukibs reikiama tvarka. Ar visada viskas susidėlioja į savo vietas? Toli gražu, kartais ir lieki suglumintas. Ir nemanau, kad visada tai yra blogai, nes ne visiems klausimams yra įmanoma rasti atsakymus.

Vienoje šeimoje gimė Luisas. Ir Luisa. Tiems patiems tėvams, tuo pat metu. Tačiau ne – jie nėra dvyniai. Tai istorija, pasakojanti tai, kaip atrodytų žmogaus gyvenimas, jei tas žmogus būtų gimęs moterimi arba vyru. Ir kaip stipriai jis skirtųsi; o ypač apie tai, kaip tuos skirtumus lemtų lytis.

Labai aktuali knyga. Dabar juk visur kalbama apie lytis, apie jų pasirinkimą, apie įvardžius. Ir tokia istorija iliustruoja, koks didelis skirtumas vis tik yra tarp buvimo moterimi ir vyru. Nieku gyvu nesakau, kad va, vieniems ar kitiems yra lengviau ar sunkiau. Aplinkybės daugelį dalykų sudėlioja už mus. Tik galiu pasidžiaugti, kad tokiomis temomis yra imama kalbėti. Kad žmonės nebesibaido feminizmo ar žmogaus teisių temų.

Knyga sukėlė dvejopus jausmus – knygos idėja nuostabi. Temos aktualios ir svarbios, tačiau kažkas nutiko ties knygos viduriu ir aš „pakibau“. Lyg ir labai įdomu. Lyg ir sudėtinga situacija – miršta mama, viskas pasakojama iš Luiso ir Luisos perspektyvos, kartais ir iš jų abiejų viename. Nuolat tarp eilučių pabrėžiami tie skirtumai: jis vyras, ji moteris, dėl to yra taip, o ne kitaip. Ir puikiai supratau, kad tie skirtumai turėjo būti. Ir jog kitaip būtų tiesiog neįmanoma. Bet man kažko trūko. Ir šioje situacijoje tas trūkumas nebuvo geras. Čia ne ta situacija, kai perskaičius romaną su interperuotuotina pabaiga net džiaugiesi, jog autorius leido pačiam pasirinkti. Knyga pasirodė kiek neišbaigta ir neįsimintina. Prisiminsiu dar ilgai Luisą ir Luisą. Prisiminsiu knygos idėją. Kai kurias mintis. Ir viskas. Siužetas tarsi skendi rūke jau dabar. Ir labai gaila, nes būčiau norėjusi stipresnės istorijos ir įdomesnių veikėjų. Nes kaip ir knygoje akcentuojama – lytis neturėtų vaidinti pagrindinio vaidmens. Tokį atlieka žmonės.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!