KALĖDŲ GIESMĖ - Charles Dickens

Vienos istorijos tėra istorijos. Jas perskaitai, pasimėgauji, tam kartui tiek. Galbūt galvoje šmėkštėli koks siužeto vingis ar patikusi mintis. Tačiau dalis istorijų tampa klasika ir pavyzdžiu visiems, kurie rašo, kuria, skaito ir semiasi įkvėpimo. Ir Dickensas yra būtent tas, kurio rašyti pasakojimai keliauja dešimtmečiais ar net šimtmečiais. O keliaudami paliečia visų širdis, įneša tikėjimo gerumu, dosnumu, noro būti kartu su artimaisiais ir šilumos.

Pats Charles Dickens augo vargingoje šeimoje, o gyvenimas Viktorijos laikais jo nelepino – dar būdamas vaikas jis dirbo fabrike ir juodino batus. Įkvėptas savo vaikystės patyrimų Dickensas ėmė rašyti. Jo pasakojimuose galima atrasti jo paties išgyvenimų ir patirčių, kūryboje juntama empatija ir jo gera širdis, noras, kad viskas susidėliotų ir pavyktų. Sakyčiau, laimingos pabaigos troškimas.

Jei kartais yra nežinančių, apie ką ši nuostabi istorija, užsiminsiu, gal kažkam bus atradimas. Tačiau neabejoju, kad dauguma esate girdėję apie Abenyzerį Skrudžą (įdomu tai, kad jo pavardė tapo skūpaus žmogaus sinonimu). Abenyzeris – piktas, nelaimingas ir nuolat viskuo nepatenkintas vyras, kuriam nereikia draugų, artimųjų, švenčių. Tai žmogus, kuris tarsi verda savo paties sultyse su neapykantos prieskoniais ir blogo linkėjimais visam pasauliui. Sakyčiau – tikras Viktorijos laikų Grinčas. Likus kelioms dienoms iki Kalėdų jį aplanko dvasia ir pareiškia, kad netrukus apsilankys trys dvasios: praeities, dabarties ir ateities. Taip ir įvyksta.

Skaičiau ir žavėjausi Dickensu. Jis rašė nuostabiai. Tekstas perteikia visus kvapus, jausmus, emocijas. O kokie stiprūs ir žavingi veikėjai! Šią knygą norisi girti ir girti – tiek pačią istoriją, tiek nuostabias R.Ingpeno iliustracijas, kurios tobulai papildo istoriją.

Tai kalėdinė, vilties, gerumo pilna knyga, kurią perskaičius pasitvirtini, kad viskas galiausiai susidėlioja į stalčiukus. Tereikia norėti, galėti ir pasiryžti keistis į gera, kas priveda prie nuostabių atsakymų ir rezultatų. Knyga, kurioje žmogiškumas yra aukščiau visko. Na, kaip ir turėtų būti, ar ne? Nuostabi knyga, puikus leidimas. Suaugusiems, vaikams, visiems.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!