VISA TAI GALĖTŲ BŪTI TAVO - Jami Attenberg

Ojojoj. Čia tokia knyga, kai skauda. Skaityti, įsivaizduoti veikėjus ir jų poelgius. Skauda supratus, ką jautė personažai, o gal dažnu atveju ir ką patyrė fiziškai, nors ne skaitytojas tai išgyvena ir pergyvena, bet vis tiek, empatija toks jau dalykas, ji mus linkusi pasiekti per puslapius, tarp eilučių, užvertus knygą ar tiesiog tomis akimirkomis, kai skaitant pakimbi ir imi klaidžioti savo pasąmonės užkaboriais, nes tekstu pateikiami dalykai kraupina ir skandina neviltyje. Bet vis tik aš supratau. Supratau jausmus, emocijas ir norus. Nepateisinau, bet supratau. Esu ir pati buvusi situacijoje, kuomet artimoje aplinkoje mirus žmogui, visus apėmė didžiulis palengvėjimas, nes žmogus nebuvo geras. Švelniai tariant.

Romano centre – po širdies smūgio mirties patale gulintis senyvo amžiaus vyras Viktoras. Jo žmona Barbara blaškosi ligonininės koridoriais, o dukra tokiu skaudžiu metu mamą terorizuoja ir reikalauja atsakymų – kodėl jis toks buvo? Kodėl su juo likai? Mindama ratais Barbara ir pati bando sau atsakyti į šiuos klausimus, tačiau supranta, kad atsakymų vaikams nepateiks niekada. Viktoro mirties laukia ir marti, ir sūnus, kuris nė neketina grįžti į Naująjį Orleaną atsisveikinti su despotu tėvu.

Jei atvirai – iš anotacijos ši knyga pasirodė gerokai įdomesnė. Negavau atsakymų, negavo jų ko gero niekas. Pasirodė prabėgta paviršiumi, nekabinti tie gilesni sluoksniai, nesikapstyta po problemas. Įvardinta, kokios jos buvo, tačiau tiek veikėjams, tiek skaitytojams palikta susivokti patiems. Ir manęs tai netenkino. Juk jei kuri veikėją, kuris tarsi iš pragaro nužengęs, parodyk kodėl. Kas turėjo nutikti žmogaus gyvenime, kad jis nuolat fiziškai ir psichologiškai smurtautų prieš savo žmoną ir vaikus? Kad nemokėtų gyventi sąžiningai, teisingai? Kad galvotų, jog jam priklauso daugiau, nei kitiems?

Vidutinė knyga. Apgraibomis per ją bridau, norėjau gylio, norėjau murkdymosi visame kame, tačiau progos autorė man taip ir nesuteikė. O gaila, nes Viktoro personažas nebuvo atskleistas taip, kaip aš tikėjausi. Jei būtų atvirkščiai, knyga būtų tarsi ryški sociopato iliustracija.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!