PO PENKERIŲ METŲ - Rebecca Serle

Danielė - užsispyrusi, karjeros siekianti moteris, gyvenanti pagal griežtai sustyguotą dienotvarkę, žino ir numato kelis žingsnius į priekį ir tai ją tenkina. Net eidama su vaikinu vakarieniauti, ji žino, kad namo grįš jau susižadėjusi. Taip ir nutinka. Tačiau namuose nuovargis suima veiklią moterį, ji užmiega ir staiga pabunda… ne savo namuose, ne su savo sužadėtiniu, po penkerių metų. O kai po kelių akimirkų pramerkia akis, vėl pabunda ten pat, kur ir užmigo… kas tai buvo? Sapnas? Vizija? Moteris gyvena tuos penkis metus ir laukia. O per juos įvyksta, švelniai tariant, labai daug.

Knyga, kuri mane apgavo. Knyga, kuri, maniau bus apie meilę seilę, kalbėjimą ir nesikalbėjimą. Tai klydau. Knyga ir apie tai, bet daug didesnę dalį istorijos čia užima moterų draugystė, jų išgyvenimai, kai likimas į jas ima mėtyti ne akmenėlius, o visus riedulius. Kai kalbėtis tampa per sunku dėl daugiau nei vienos priežasties. Skaitai, supranti, kad nebus čia laimingos pabaigos, bet vis tiek naiviai jos tikiesi. O gal?.. Vieni žmonės gali sakyti, kad toks jau gyvenimas, kažką apie langus ir duris, apie tai, kad turėjo taip būti - nieko nėra šlykščiau ir nesąmoningiau už visas šitas frazes ir absoliučiai toksišką pozityvumą.

Vis tik man labai patiko moterų draugystė. Tikra, be pagražinimų, kai ego kartais užlipa ant kojos, kai baimė laiko stipriai ir nepaleidžia, tad negali pasakyti kaip baugu ar įvardinti kitų jausmų. Man patiko, kad čia viskas buvo taip, kaip būna ir gyvenime, kai draugės gali mėnesių mėnesiais nesikalbėti, nes abi bijo žengti pirmą žingsnį, o susitikusios apsikabina ir viena kitos nepaleidžia. Ir džiaugiasi, kad pamynė savo didelį ir nereikalingai besipučiantį ego.

Man knyga patiko. Emocijų bomba, amerikietiškieji kalneliai gal net, kai vieną akimirką juokiesi, kitą jau raudi. Nuspėjamumas man čia irgi netrukdė, o gal net kaip tik šiek tiek prisidėjo prie to jaukumo jausmo, kurį jutau skaitydama. Graži knyga. Apie tai, kas būtų, jeigu būtų ir apie tai, kaip mes kartais per giliai į mintis ir galvą įsileidžiame sapnus, vizijas ar net kitų žmonių pasakytus dalykus. Ir aišku, apie draugystę.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!