MAŽĖ. PASAULIUI ŽINOMA KAIP MADAME TUSSAUD - Edward Carey

Visų išgirta. Išliaupsinta. Išvadinta gražiausiais vardais knyga. Ir kaip viskas baigėsi? Nieku gyvu nesakau, kad man nepatiko, ar kad knyga prasta. Tačiau aš tikėjausi visiškai kitokios istorijos, kitokių įvykių ir net kiek kitaip formuojamos ir šlifuojamos pagrindinės veikėjos. Suprantu, kad rašant apie tokią istorinę asmenybę bei turint labai mažai tikrų, patikrintų faktų ir negyvenus tuo laikmečiu gali būti nelengva tikroviškai ir įtikinamai ją pavaizduoti. Dar vis nesuprantu kodėl man nesinori knygos vertinti aukščiausiais balais, tačiau nujaučiu, kad viskas remiasi į aukštus lūkesčius. Tikėjausi daugiau pasakojimo apie patį darbą su vašku, apie kūrybą, apie tai, kaip ji mokėsi amato. O šie mane labiausiai dominantys dalykai buvo užmesti kažkur į kampą kaip kad ir pati Mažė. Jos talentai buvo naudojami ne tam, kam reikėtų ir skaitytojas prarado galimybę pamatyti tokio reto amato užkulisius.

Anę Mari Grosholc, kitaip vadinamą Maže likimas mėtė ir vėtė nuo vaikystės - kare sužalotas ir miręs tėvas, palūžusi ir iš gyvenimo pasitraukusi motina. Kiti tamsūs keliai ir klystkeliai, vedžioję merginą nuo karalių rūmų iki kalėjimo ar skirtingų dirbtuvių ir darbų įvairiuose Europos miestuose. Tačiau visus šiuos taškus ir siužeto vingius nuolat jungė viena medžiaga - vaškas. Šis romanas mums pasakoja ne tik apie įvykius, revoliucijas, karus, vykusius 18 amžiaus Europoje, bet ir apie visiems gerai žinomos Madame Tussaud gyvenimą. Čia sutiksite ne vieną istorinę asmenybę, kurios, taip jau sutapo, gyveno tuo pačiu metu kaip ir Madame Tussaud. Ji galėjo su jais pabendrauti ar net nulieti kai kurių iš jų galvas, kūnus. Kartais jiems dar esant gyviems, o kartais jau tik po mirties. 

Ir labai noriu pakalbėti apie pačią Mažę. Velniškai stipri mergaitė, vėliau moteris. Tiek visko vyko jos gyvenime, o ji vis kapanojosi ir ėjo į priekį savo talento dėka. Tikrai nenoriu kalbėti vien apie išnaudojimą, nesąžiningą elgesį su ja metai iš metų - nes taip buvo, o skaudžiausia, jog taip su ja elgėsi tie, kurie turėjo jai padėti, būti jos pusėje. Vietomis liūdna skaityti, kartais jaučiau, kad ta neteisybė niekad nesibaigs, bet vyliausi, kad pasaulis veikia kitaip, kad galiausiai įsižiebs bent spindulėlis. 

Tamsi knyga, niūri, mažai joje šviesos, bet kartu negali ir nesižavėti rašytojo sugebėjimu viską supinti ir įvilkti į tokį gražų ir kraupinantį rūbą vienu metu. Knyga apipavidalinta neįprastai, bet tikrai gražiai. Joje gausu iliustracijų, kurias nupiešė autorius. Penkiolika metų prie vieno kūrinio - tiek laiko jis užtruko, kol sukūrė šį romaną ir iliustracijas. Ir tai buvo nuostabus sprendimas, nes be piešinių knyga netektų savo šarmo. Neslėpsiu, didžioji dalis tų iliustracijų tikrai kraupios, tačiau tokia yra ir visa knyga. Juk kalbame apie 18 amžiaus Europą, kai viskas buvo purvina, pavojinga, grindiniu riedėjo galvos ir tekėjo kraujas. Šiurpus romanas, daug kūno dalių, tiek gyvūnų, tiek žmonių. Netrūko ir simbolikos, kurios dažnai nenoriu ieškoti ir prisigalvoti, kad toks buvo autoriaus užmanymas, tačiau čia viskas buvo akivaizdu.

Šios knygos dėka atgaminsite Europos istorijos vingrius ir įvykius, pakeliausite Londono, Paryžiaus ir Berno gatvėmis, pamatysite kaip tais laikais gyveno ir varguomenė, ir karaliai. Įvairiaspalvė, daugiasluoksnė knyga. Tai tikras literatūrinis desertas istorinių romanų, meno mėgėjams.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!
www.instagram.com/gretabrigita.lt

https://vaga.lt/maze-pasauliui-zinoma-kaip-madame-tussaud