KELIONĖS PO LIETUVĄ

Velniškai mėgstu keliauti, tik kažkodėl dažniausiai tos mano kelionės būna išsyk lėktuvu ir gana tolimomis kryptimis. Retai kada renkuosi Lietuvos kraštovaizdį.

Į svečius atvyko draugas iš Portugalijos, o likus kelioms dienoms iki jo pasirodymo su manimi susisiekė @nacionalinis_lankytoju_centras ir pasiūlė aplankyti kurią nors iš saugomų Lietuvos teritorijų. Vietą leidau išrinkti draugui, jis svečias, jis vairuos. Turėjome keliauti trise, tai laukdami pasirinkimo su sūnėnu sirgome už Asvejos ežerą arba tiesiog kažką Dzūkijoje, tad beveik neprašovė - vykome iki trečio didžiausio Lietuvos ežero - Dusios, esančio Metelių regioniniame parke netoli Alytaus. Parkas veikia jau 29tus metus, o man dar neteko čia būti!

Metelių regioniniame parke galima rasti net tris ežerus: Dusią, Metelį ir Obeliją. Aplink ežerus - nemažai lankytinų objektų, tokių kaip net 8 piliakalniai, dideli ir senovę menantys ąžuolai bei aplink ežerus esančiuose pelkynuose gyvenantys tikriausiai jau parko simboliu tapę baliniai vėžliai. Patys dzūkai juos vadina gelažinėmis varlėmis. Deja, bet mes jų nesutikome. Regioninis parkas saugo ir migruojančius paukščius bei dešimtis žuvų rūšių.

Nuo 1992 metų veikiantis regioninis parkas gausus paveldo: akmens amžiaus gyvenviečių, čia yra Teizų ir Barčių senkapiai, galima apsilankyti 1863 m. sukilėlių mūšio vietoje. ⠀

Pasivažinėti aplink ir pamatyti tikrai yra ką, tačiau nebūtume mes, jei neprigrybautume - išsiruošėme į parką gerokai per vėlai. Bet vis tiek pamatėme senuosius ąžuolus, paklaidžiojome takais. Pasivažinėjome aplink ežerus, stebedami saulėlydį laukuose ir saulę, besislepiančią už piliakalnių ir kalvų… Sužinojome, jog 1954 m. Dusia užšalo, kad jos ledo storis pasiekė 78 cm. Pusė manęs. Negalėjome neįkopti į apžvalgos bokštą, kuris įrengtas tarp dviejų didžiųjų ežerų.

Esu labai laiminga, jog čia atvykome. Turiningai praleidome dieną, pasigrožėjome Lietuvos gamta ir pamatėme vietas, į kurias verta vykti, jei ieškote ramybės, tylos, atsipalaidavimo ir net šiokios tokios meditacijos…

Tačiau turime suprasti, jog norėdami mėgautis tokių vietų teikiamu grožiu ir ramybe, turime sugebėti jas saugoti. Laikytis parke nustatytų taisyklių, gerbti gyvosios gamtos buveinę, palikti ją tokią, kokią ir radome. Nešiukšlinti, suprasti, jog mes esame tik svečiai parko gyventojų teritorijoje. 

Reklama.

Susitikime instagrame!