EGZEKUTORIUS - Chris Carter

Chris Carter vis tik yra fenomenalus rašytojas. Sukurti veikėją - detektyvą ir sėkmingai kurti jo kelionę ne vienoje, ne dviejose, o gerokai daugiau dalių. Ir panašu, kad skaitytojams nepabosta - priešingai, skaitytojai išsižioję laukia kitų dalių ir stebisi rašytojo išmone ir sugebėjimu žiaurumus įpinti į istoriją. Prie tų skaitytojų būsiu ir aš. Daug kas minėjo, kad antra dalis geresnė nei pirmoji. Tik čia ėmė ir nutiko problema - aš nuspėjau motyvą. Gal dėl asmeninių priežasčių, gal elementarios moteriškos nuojautos vedina, bet aš supratau, kodėl čia ir kas žudoma. Ir tai nutiko gerokai anksčiau, nei būčiau norėjusi. 

Vienoje iš Los Andželo bažnyčių randamas žiauriai nužudytas kunigas. Robertas Hanteris įtaria, jog tai - ritualinė žmogžudystė, tačiau atsiradus dar vienam kitam lavonui ima aiškėti baisesnė tiesa. Žudikas žudo. Ir žudikas žino, ko bijo jo aukos. 

Prieš daug daug metų skaičiau kitą detektyvą, na, jie tuomet buvo ant bangos - „Angelai ir demonai“, todėl šio romano pradžia man truputį priminė būtent tą knyga. Ten žmogų viduryje bažnyčios parišo ir pačirškino. Rašau su cinizmo prieskoniu, bet kai tokius detektyvus ir trilerius kramtau kaip popkornus vakarais vietoj veiksmo filmų, galima į viską pažiūrėti ir ne taip rimtai. 

Na ir motyvas. Priežastys. Tikrai neketinu jų atskleisti, tačiau akylesnis skaitytojas galimai ims susigaudyti atkreipdamas dėmesį į detales. Tikrai nenuspėjau, kas vykdo visus baisumus abiem atvejais (taip, yra ir gretutinė byla ir atskira lavonų serija), tačiau motyvas man buvo aiškus. Tokie dalykai, dėl kurių buvo žudoma, palieka pėdsaką žmogaus gyvenime. Paveikia jo psichologinę būklę amžiams. Žinoma, ne iki tokio lygio, kad žudyti. Bet juk kitokiu atveju Robertas Hunteris neturėtų darbo, o mes neturėtume galimybės skaityti knygų apie jo darbus. Aišku, suprantu, kad tai Carter’io vaizduotės ir fantazijos vaisiai. Bet istorijas jis moka kurti.

Tik nežinau kodėl, bet šioji… neįsimintina. Praėjo kelios savaitės, pamenu malonumą skaitant, prisimenu motyvą ir priežastis, kai kurias detales, o štai siužetas lyg per miglą. Bet gal taip ir turi būti skaitant popkorninius trilerius?

Susitikime instagrame!