KITOKIOS - Sarah Blau

Jos buvo keturios draugės. Keturios jaunos merginos, kurios susitarė, kad niekada neturės vaikų. Bet taip jau būna su tais jaunais žmonėmis - kol jaunas, mąstai vienaip, o išlipus iš paauglystės dažnai ir prioritetai pasikeičia, ir norai, ir planai ar elementarus likimas sumaišo kortas. Viena iš draugių - gana tvirtų pažiūrų feministė ir už moterų teises kovojanti Dina randama negyva. Tačiau žmogžudystė ne šiaip sau kokia - viskas nukreipta į motinystę, buvimą motina, vaikų turėjimą. Dina randama kėdėje su prie rankų priklijuota lėle, ant kaktos išrašyta „Motina“. Viena iš ketveriukės, Šeila, ima viskuo abejoti, bijoti, o netrukus tampa ir įtariamąja. 

Tiesiai šviesiai - ar gavau tai, ko tikėjausi? Turbūt nelabai. Suintrigavo tema, jos aktualumas. Visada noriai diskutuoju žmogaus teisių, moterų teisių, pasirinkimo laisvių klausimais, tad norėjau tos diskusijos ir šiame romane. Tačiau čia buvo labiau detektyvas, nei rimtų temų analizė. Norėjau skaityti apie priežastis, kodėl moterys renkasi negimdyti - pagrįstų atsakymų neradau. Norėjau vyrų perspektyvos ta pačia tema - irgi pasirodė mažoka, žinant tai, kad na… ne šimtu procentų atvejų, bet dažniausiai norint pastoti reikalingas ir vyras. Taigi ir jo nuomonė galimai turėtų kažkur bent prašmėžuoti. O čia viskas gana pavirsutiniškai - moterys nusprendžia, tiek žinių. Tikrai? Ypač Izraelyje. Tačiau neneigsiu, tikrai jaučiau, kad tai buvo tam tikra maišto forma. Noras išsiskirti, noras daryti priešingai, nei bet kokia visuomenė iš mūsų reikalauja ar tikisi. Juk moteris biologiškai sukurta tęsti giminę. Didinti populiaciją. Kaip čia negimdysi. Juk dabar labai populiaru moterų klausinėti, kada vaikučiai, kada vestuvės, kada dar vienas vaikelis. Po velnių, mėgstame kištis ne į savo reikalus, ane?

Kad jau diskusijos neradau, tai kaip gi pats detektyvas? Jokių šaudymų gaudymų. Net ir tas pats veiksmas link pabaigos man pasirodė pritemptas. Iki galo neįtikino. Nors idėja tikrai gera. Nutrūkai nuo visuomenės normų - še tau, nenusipelnei gyventi. Bet galbūt tu pasauliui duodi kažką kito? ⠀

Labai tikėjaus, kad po šios knygos norėsiu kunkuliuoti, daug ką pasakyti, pyksiu, burbėsiu. Nenoriu. Nesijaudino tiek, kad norėčiau. Man būtų labiau patikę jei didesnis dėmesys būtų buvęs paskirtas pasirinkimams, o ne detektyvo linijai.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!