ŽVEJAI - Chigozie Obioma

Tai viena iš knygų, kurios viršelis toli gražu neatspindi to, apie ką bus romanas. Ryškias spalvas ir žaismingumą, esančius ant viršelio labai greitai pakeičia baimė, skausmas ir įtampa. Įdomu ir tai, jog anotacijoje minimi svarbūs įvykiai nutinka tik link vidurio knygos - o iki tol juk irgi daug visko atsitinka. Ir tai nėra nesvarbu ar mažiau svarbu už viską, apie ką skaitome po žvejybos.

Romano centre - Afrikos miestelis ir keturi broliai, apie kurių nuotykius pasakoja jauniausias - Bendžaminas. Griežtai tėvo auklėjami vaikai auga, mokosi, mėgaujasi vaikyste, tačiau darbo reikalais išvyksta ir namus palieka tėvas. O jaunimas tarsi pasileidžia nuo pavadžio. Anotacijoje jau paminima, kad vaikų santykiai ima byrėti sutikus vietinį valkatą. Valkatą, kuris kalba, pranašauja ir baugina visus aplink esančius žmones ir tarsi žino daugiau už visus.

Ši knyga man priminė kitą puikų romaną “Nemirtingieji” - kai vaikams priburia, o jie patiki. Būrėjui nerūpi, tačiau vaikams patiems tenka su tais burtais gyventi. Tikėti ir įsivelti į žaidimus su likimu, ar vis tik leisti toms pranašystėms prasprūsti pro ausis ir gyventi toliau? Ir kas gali nutikti, kai jomis patiki? Koks tada likimas? Tarsi perskaičius paskutinius knygos puslapius ir žinant, kuo viskas pasibaigs.

Vaikų bausmės - ta tema, kuri iškart šauna į galvą, pagalvojus apie šią knygą. Nežinau, esu prieš, net labai stipriai prieš fizines bausmes ir vaikų auklėjimą pasitelkiant baimę. Juk baimė nėra lygu autoritetui. Ir juolab, kai vaikai pasiekia tą amžių, kuomet su jais galima tiesiog kalbėtis. Ne tiesiog jiems kalbėti, o kalbėtis.

Visoje knygoje skausmas. Kiek daug skausmo ir neteisybės savyje talpina ši istorija. Jokie tėvai neturi pergyventi savo vaikų. O kaip, jei tai nutinka daugiau nei kartą? Galėčiau bandyti atkapstyti šioje situacijoje kažką labai šviesaus, bet nemoku. Negaliu. Man skaudėjo širdį skaitant.

Kokia tolima mums kultūra, kaip viskas protu nesuvokiama, nors tie patys laikai, ir atrodytų, tokie patys žmonės, bet tarsi gyventume skirtingose planetose. Labai gražiai, poetiškai parašyta knyga. Begalės skausmo trupinėlių ir labai daug kitokių jausmų: meilės, atgailos, keršto troškimo, dar skausmo ir dar meilės. Ir, žinoma, beprotybės, nes tokiose situacijose neįmanoma neišprotėti.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!