PRANCŪZO ĮLANKA - Daphne du Maurier

Dievinu šituos senovinius romanus, kur moterims aiškiai nubrėžti rėmai, kur šiugžda suknelės ir kur skvernai velkasi purvinu grindiniu. Perskaičius tokias knygas pamatau ir suprantu, kaip stipriai mes patobulėjome, kaip žengėme į priekį ir kiek pasiekėme. Tačiau tuo pat metu šiose istorijose gana greit galima įžvelgti ir tas pakopas, kuriomis žengti pamiršome ar dar nesugebėjome, o gal pasirinkome perlipti, nes taip tiesiog patogiau.

Dona – jauna, neseniai ištekėjusi moteris, nes taip reikia, tai yra priimta visuomenėje. Ji augina vaikus, tačiau yra nelaiminga ir kažkur giliai viduje supranta, kad nebūtina taip gyventi. Senas dvaras, Navronas, tampa moters išsigelbėjimu. Ji susikrauna mantą ir išvyksta į miškų ir, panašu, paslapčių apsuptą dvarą. O čia, visai netikėtai, ji susipažįsta su piratais. Jaunos moters gyvenimas apsiverčia aukštyn kojomis.

Moteris, ieškanti savo laimės, dažnai yra smerkiama. Puolam kritikuoti, jei ji palieka vaikus ir eina kažkokiais nepramintais keliais. Puolam kritikuoti ir tais atvejais, kuomet lindi namie, paskendusi ruošoje, tyrelėse, mišinukuose ir negali (nemoka) ištrūkti. O kas būna, kai nutinka kitaip? Kai moteris truputį spjauna į visuomenę ir jos normas ir ima gyventi taip, kai reikia jai, o ne kitiems? Visais atvejais kraštutinumai nėra gerai, ypač tada kai dėl tavo pasirinkimų nukenčia aplinkiniai, ar juolab, vaikai.

Labai patiko šis romanas. Daug lengvesnis, nei visi kiti prieš tai skaityti Daphnės darbai, tačiau jei norisi kokybiškai parašytos romantikos – ši autorė gali būti puikus pasirinkimas. O kur dar romantiški, sakyčiau gana naivūs veikėjai, kurie kelia daugiau teigiamų emocijų, nei kokių kitų. Du Maurier negali palikti istorijos ir be žiupsnio dramos, o tuo ji man ir patinka – istorija be cinkelio juk retai kada ko verta.

Mano rašytoja, įsimylėjau jos kūrybą prieš nemažai metų perskaičiusi jos kitą, ir kol kas man labiausiai patikusį kūrinį „Jamaikos“ smuklė“. Rekomenduoju visas jos knygas ir džiaugiuosi, kad ji buvo gana produktyvi, tad rasiu ką skaityti ir ateityje.

Susitikime instagrame!