PAVIRŠIUS - Olivier Norek

Nerealiai geri įvertinimai Goodreads man kaip visada žadėjo knygą, kuri mane nustebins. Na, kad bus vienas iš dviejų - arba labai patiks, arba liksiu nesupratus, kodėl taip patiko kitiems. Tai šįkart man patiko. Greitas, lengvai skaitomas ir ne vieną kartą nustebinęs romanas.

Pagrindinė veikėja - Noemė - puiki detektyvė, gerai tvarkosi su jai pavestomis užduotimis, kolegos ją gerbia. Tačiau vieną dieną vykdant misiją moteriai nepasiseka - nusikaltėlio paleista kulka sudarko jai pusę veido ir ji vos išgyvena. Visų nuostabai, Noemė yra pasiryžusi grįžti į darbą, tačiau jos vadovybė turi kiek kitokių minčių ir subjauroto veido detektyvę išsiunčia iš Paryžiaus į kaimą. Neva, kad netrikdytų darbo ir kolegų. Tačiau tikėdamasi ramybės ir pabėgimo nuo nusikaltimų, Noemė to nesulaukia. Netrukus po to, kai ji atvyksta, į paviršių iškyla statinė su vaiko palaikais. 

Visų pirma, tai baisu. Baisėjausi žmonių, artimų žmonių reakcijomis į Noemės nelaimę. Jos, mano nuomone, buvo siaubingos. Lyg pačiam traumuotam žmogui nepakaktų fakto, jog savęs nebeatpažįsta veidrodyje, tai dar ir artimi žmonės nusisuka. Žmogiškimas kažkur nutekėjo, pasislėpė giliai ir net nežadėjo pasirodyti.

Labai greitai lėkiau puslapiais. Skaitėsi įdomiai ir nebuvo itin painu - tai didelis pliusas detektyvui. Intriga išlaikoma iki pačios pabaigos (aš asmeniškai neatspėjau nei kas, nei kodėl žudė) ir ta veikėjų gausa čia netrukdė, kažkaip logiškai suvesti visi galai. 

Be to, skaitydama gana gerai įsivaizdavau tą mažą Prancūzijos kaimuką, kuriame visi vieni kitus pažįsta, kur pletkai nukeliauja kone tokiu pačiu greičiau kaip ir įvyksta patys įvykiai, tad likau nustebinta, kai tokios didelės paslaptys į paviršių neiškilo tiek daug metų.

Vis tik, čia detektyvas, labai kažko neatkapstysi ir nepripasakosi. Bet man labai patiko. Greitas, su nemažai humoro (ir to tamsesnio, kaip aš mėgstu), o ir nusikaltimai gana įdomūs, tokie, kuriems ir senaties terminai tarsi negalioja. Ir, žinoma, Noemė - labai patiko pagrindinė veikėja, vien dėl jos verta perskaityti romaną.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!