PASKUTINIS KNYGŲ VAKARĖLIS - Karen Dukess

Pamačius šią knygą iškart užsimaniau. Kas knygų žiurkei gali būti geriau nei knyga apie… knygas ir jų leidybą? Paskutinis knygų vakarėlis - tai gana bohemiška istorija rašytojus, kūrėjus, tuos, kurie be literatūros savo gyvenimo nemato, ir taip pat apie tuos, kurių gyvenime knygos nėra didelės svarbos dalykas, tačiau jie vis tiek sukasi toje aplinkoje ir bendrauja su rašto žmonėmis.

Glorija patenka į rašytojų, literatūros mėgėjų ratą, kur visi aplink atrodo be proto talentingi. ji pati - leidyklos darbuotoja, svajojanti parašyti knygą. Glorija sukasi tame crème de la crème pasaulyje ir dirba vienam rašytojui - žurnalistui. Viskas būtų gana paprasta, tačiau Glorija sugeba užmegzti vieną kitą romaniuką tame grietinėlės rate.

Knygoje radau du teigiamus dalykus: atmosferą ir tai, kad ji apie knygas ir leidybą. Antrasis geras dalykas akivaizdus, o vat štai atmosfera… ją tikriausiai sudėtingiausia nupasakoti ir aprašyti. Man priminė tą stingulį, kai saulė taip stipriai kepina, kad vos turi jėgų pasiversti ant kito šono; kai vakare po kaitros oras tampa gaivus ir kiekvienas menkiausias vėjelio gūsis džiugina iki širdies gelmių. Kai nuo saulės oras tarsi įsielektrina ir visi sulėtina tempą, kalba paprastesnėmis temomis, nesivelia į nereikalingas diskusijas ir nešvaisto jėgų. Atmosfera, kai karštis maišosi su prabanga, ir labai tylia, bet pavojinga drama...

Daug nutylėjimų ir minčių, likusių paraštėse. Ir vat gaila, kad tas mintis autorė ten ir paliko… būtent dėl to romano vertinti gerai negaliu. Net neabejoju, kad atsiras skaitytojų, kuriems knyga labai patiks, tačiau man asmeniškai čia buvo labai nuobodu. Norėjau veiksmo - nebuvo. Norėjau intelektualių dialogų - neradau. O baisiausia man pasirodė tai, jog didžiausia romano vinis ir problema įvyko tarsi nieko nebūtų įvykę. Perskaičiau knygą ir tik tada supratau, kad aj, ten turėjo būti ta didžioji atomazga.

Keista, lėta knyga, kuri man įspūdžio nepaliko. Bet tie, kas mėgstate atmosferinius romanus, tikiu, kad mėgausitės pačiu tekstu. Dėl pačios istorijos, deja, abejoju, bent jau man trūko cinkelio ir problemos.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!