KAIMYNAI - Sally Hepworth

Laukiau, žinau, laukėt ir jūs šios knygos, vos tik pasirodė anonsas. Gavusi pabaigiau tuomet skaitomą ir čiupau šią. Juk autorės romanas „Anyta“ buvo tas, apie kurį kalbėjo visa knygų bendruomenė. Ir jis tikrai puikus - gerai parašytas, pagaulus, intriguojantis. Tad ar pavyko autorei pakartoti sėkmę? 

Noriu keliais sakiniais paminėti apie ką ši knyga. Paprasčiausia bus palyginti ją su seniai seniai rodytu serialu „Nusivylusios namų šeimininkės“. Net nenustebčiau, jei autorė iš ten pasisėmė įkvepimo! Trys moterys - Endžė, Esė ir Franė gyvena savo burbule. Turi vyrus, vaikus ir kalnus paslapčių savo gyvenimuose. Vieną kankina kaltė dėl kadaise padarytų klaidų, kitos vyras galimai eina į kairę, trečią kamuoja pogimdyvinė depresija. Moterėlių su bagažu rinkinukas, iškart suprantam, kad liūdna nebus. O tada į jų miestuką atsikrausto vieniša moteris ir sukelia apkalbas ir spėliones. Kas ji, ir kodėl ji čia? Tačiau Izabelė netrunka susidraugauti su kaimynėmis, ypač su Ese. 

Pagaulu. Labai labai pagaulu. Skaitai, kiekvienos moters gyvenimas intriguoja, norisi sužinoti kas ir kaip bus iki… iki tam tikros minutės. Iki tos akimirkos, kai man viskas ėmė maišytis. Galima sakyti, keturios moterys, trys ar keturi jų vyrai ir daug vaikų. Kiekvienas skyrelis plius minus iš vis kitos moters perspektyvos. Susirašiau ant lapelio vardus ir trumpus paaiškinimus, kad nepasiklysčiau, kas ten eina į kairę ir kas depresuoja. Juokas juokais - jei ne pagaulus tekstas, būčiau net truputį pavargus. Ir nežinau, ar tiek draugių reikėjo.

Matyta ir girdėta, bet gerai. Toks visiškas popkornas, skaitai, niekaip negali sustoti. Verti puslapius ir nejunti kaip greitai pabaigi knygą. Nesinori lyginti su „Anyta“, bet negaliu to nedaryti, nes kartelė buvo labai aukšta. Vis tik jei klaustumėte, nuo kurios pradėti - siūlyčiau šią, nes po „Anytos“ ji gali pasirodyti silpnesnė. Daug dramos, paslapčių, keistų ryšių, moteriško solidarumo čia netrūko. Iki tam tikros vietos, žinoma. 

Greit perskaičiau, mėgavausi, painiojausi ir ieškojau galų - bendras įspūdis tikrai geras ir labai viliuosi, jog leidykla išleis dar ką nors, ką jau yra parašiusi ši autorė.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!