KVAPŲ SAUGOTOJAS – Erica Bauermeister⠀

O koks knygos viršelis, ak, koks viršelis. Pamačius jį išsyk pagalvojau apie kvepalus, arba tuos mažus buteliukus, kuriuose žmonės sugeba sutalpinti mažą miestuką ar šiaip gražų vaizdelį. Tarsi iš pasakos. Tarsi iš nuostabios fantastinės knygos.

Istorija pasakoja apie Emelinę ir jos tėvą. Abu gyvena izoliuotoje saloje mažame namelyje ir tėvas Emelinei yra visas pasaulis. Jų gyvenimas ir išgyvenimas priklauso nuo potvynių ir atoslūgių, kurių metų paplūdimyje atsiranda dėžės su gėrybėmis. Tačiau viskas ima keistis tuomet, kai mergaitei ima kilti klausimai apie jos kilmę, praeitį ir mamą. O kur dar visi buteliukai, kuriuos tėvas laiko mažuose stalčiukuose... įtampos burbulas kiekvieną dieną vis labiau auga, kol galiausiai sprogsta – įvykus nelaimei Emelina atsiduria realiame pasaulyje ir turi visko mokytis iš naujo.

Labai keista knyga. Pradžia man labai patiko, jų gyvenimas saloje atrodė įdomus, perpintas ne tiek paslaptimis, kiek mistika. Pati variau save iš proto su klausimais: kodėl tėvas pasirinko tokį gyvenimą? Ką jis slepia? O tada viskas ėmė aiškėti. Ir aš, ne tik kaip skaitytoja, bet ir kaip visų pirma žmogus, ėmiau pykti. Ambicijos nėra blogai. Sužeistas vyriškas ego irgi nėra taip baisu. Tačiau kartais šie dalykai gali privesti prie tragiškų rezultatų, o tai jau nebegerai, ypač kai kenčia visi kiti aplinkui.

Bet nepaisant to, ši knyga tikrai yra apie meilę vaikui. Apie norą pasielgti taip, kaip tuo metu atrodo geriausia. Ši knyga taip pat ir apie kaltės jausmą, ir kaip jis veikia mūsų gyvenimus ir visus žmones aplink mus. Šiame romane paliečiamos ir smurto, alkoholizmo ir tiesiog priklausomybių temos, tačiau ši perspektyva pasirodė jau šimtus kartų girdėta ir matyta.

Mano nuomone, ši knyga turėjo be galo didelį potencialą. Tačiau susidarė įspūdis, jog autorė, romano pradžią parašiusi taip gražiai, vėliau pati pasimetė. Sunkiai įtikėjau priežastimis, dėl kurių Emelina atsidūrė saloje, sunkiai sekėsi patikėti ir kai kuriais siužeto vingiais, nors mintis apie buteliukus ir popierielius juose buvo negirdėta ir unikali, jos dėka istorija kai kuriomis akimirkomis tapo magiška.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!

https://www.knygos.lt/lt/knygos/kvapu-saugotojas/