ŠEIMYNYKŠČIAI - Stacey Halls

1612-ieji, Lankašyras. Flytvudė jau ketvirtą kartą nėščia, tačiau jos septyniolikos metų kūnas grasina vėl neleisti jai išnešioti įpėdinio, kurio jos vyras Ričardas taip laukia. Vieną dieną jauna moteris miške susitinka paslaptingą merginą, o visai greit tarp jų užsimezga ryšys ir Flytvudė paprašo Alisos Grei padėti jai išsaugoti nėštumą. Tuo pat metu vakarų Anglijoje prasideda moterų medžioklė ir artėja garsieji Pendlo raganų teismai...

Neslėpsiu, mane žavi tie laikai, ir nors esu nepaprastai pikta, kai kiekvienąkart susiduriu su tų laikų normomis, tačiau skaityti dėl to tikrai ne mažiau įdomu. Kai penkiametės ištekinamos už senų diedų. Kai moterys kaltos, nes gimė ne berniukas. Kai moterys kaltos, nes žino daugiau nei vyras, domisi viskuo taip, kad tik sugebėtų vėliau kitiems padėti. Ir tik šast, imi ir už tai atsiduri ant laužo ar tave pakaria. Dėkoju dievams kaskart, pagalvojus, kad kaip gerai, jog gimiau keliais šimtmečiais vėliau nei jos. Vėliau, nei Alisa Grei ar jos šeima.

Truputį nustebino autorės pasirinkimas čiupti realybėje vykusius įvykius ir rašyti romaną net nekeičiant vardų. Žinoma, tai fikcija, manau, kad dėl daug ko 17 amžiaus moterys gal net pasiginčytų, tačiau neslėpsiu, Flytvudės personažas man labai patiko. Ne iš kelmo spirta, galėjo prisidirbti, ir gana stipriai, bet siekė savo, kovojo. Toks tvirtos moters pavyzdys, kokius kartais matome veiksmo filmuose, kai pro pilvą nebemato žemės, bet dar bėga už visus greičiau.

Nesiplėsiu, bet visai maloniai nustebau dėl Flytvudės santykio su jos vyru. Įprastai tokiose istorijose viskas būna kiek kitaip, o čia... Teikė vilties. Nenoriu per daug atskleisti, bet kažkodėl likęs keistas jausmas, įspūdis, ir ne toks jau ir blogas. Lyg ir blogai, bet ne taip blogai, kaip galėtų būti.

O šiaip jei bendrai, knyga silpnoka. Norėjau daugiau raganysčių arba pačių moterų kontakto, o čia taip... Atėjo, išėjo, vėl atėjo, ir vėl išėjo. Paslapčių, vienok, čia netrūko, ir atomazga man patiko. Jei žavitės tais laikais, knyga nenuvils. O kur dar nuostabus viršelis ir knygos apipavidalinimas. Varčiau ir aikčiojau nuo pat tos sekundės kai į rankas pasiėmiau knygą.

Leidyklos dovana.