MIŠKAS TEN SUTINKA ŽVAIGŽDES - Glendy Vanderah

Tai yra viena iš tų knygų, kurią į rankas nori imti vien tik dėl gražaus viršelio. Vaizdas man priminė vasaros naktis, kai gulėdavau po medžiais ir dalindavausi naiviomis svajonėmis su draugais, visiškai nežinojau, ko noriu iš gyvenimo. Ir dabar net susimąsčiau, kad visai gaila, jog nebeguliu šitaip, nes galvoje išlikę tik patys gražiausi prisiminimai apie tas vasaros naktis.

Šis romanas pasakoja apie kietą riešutėlį - moterį - Džo, tačiau tuo pačiu apie gležną ir pažeidžiamą, ligos nukankintą žmogų. Džo gyvenimas nelepina, tad kai jos kieman tiesiai iš žvaigždžių nusileidžia Ursa, ji nepasimeta. Mergaitė tvirtina norinti pamatyti penkis stebuklus, o tada grįš atgal į ten, iš kur atėjo. Įsivėlus į tokią avantiūrą, Džo pradeda bendrauti ir su keistuoliu, kiaušiniais prekiaujančiu Geibrieliu, abu žmonės imasi prižiūrėti žvaigždžių mergaitę. Su kiekviena diena kyla vis daugiau ir daugiau klausimų, o ir tarp visų trijų imasi rastis ryšys.

Visų pirma - aš nėmėgstu ateivių ir kosmoso temų, tad akimirką gal net ir prisibijojau šios knygos, tačiau nuojauta sakė, kad man istorija patiks. Ir patiko, nes jei taip kaip ir aš nesate kosmoso ir ateivių fanai, nesijaudinkite, gana greit imsite pastebėti dalykus, į dienos šviesą vis išlįs viena ar kita smulkmena, kuri atskleis romano esmę. Iki istorijos pabaigos jau numaniau daugelį niuansų. Atskleisiu tik tiek, jog tie, kurie turi vaikų arba yra susidūrę su jų psichologija, lengvai supras kur slypi šios istorijos šaknys.

Man patiko veikėjai, patiko Ursa, tačiau erzino rašytojos pasirinkimas priversti ją bėgti ir slėptis kelis kartus. Knyga nėra didelės apimties, tačiau tas katės ir pelės žaidimas ėmė varginti. Skaičiau ir kilnojau antakius, kad na, kiek galima? Kita vertus, vaiko psichologija ir baimės yra tokie trapūs, kad tikrai nežinau, kaip pati elgčiausi tokioje situacijoje, kokioje buvo atsidūrusi Ursa.

Visas romanas buvo švelnus, ramus, gal net jaukus, tačiau ir ta pabaiga, lyg iš veiksmo filmo… nežinau, ar man ji čia tiko. Jau ne kartą įsitikinu, kad knygos, kurios visiems patinka, man pasirodo gana vidutinės. Šioji ne tokia, bendras įspūdis labai geras. Idėja puiki, nes priežastys buvo užkapstytos ir suslapstytos gerai, reikia būti gana akylam skaitytojui, jog atrastum visus galus. Bet iki to, kad sujaudintų, sukrėstų, man kažko trūko, mažo krislelio pabaigoje, jautresnės akimirkos ar net gero ir tvirto epilogo.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame!