VIRŽYNŲ PAUKŠČIAI - Julianne Donaldson

Prisipažinsiu atvirai, jog imdama romaną į rankas, nežinojau ko tikėtis. Kažko jaukaus, tokio, kaip rašydavo L. M. Montgomery ar May Alcott? Taip, tikėjausi kažko tokio, nes paauglystėje dažnai varčiau būtent jų romanų puslapius. O dar leidyklos fėja pažadėjo, jog primins knygą „Mažosios moterys“ - įkalbėjo. Ir labai džiaugiuosi, nes gavau būtent tai, ko ir tikėjausi.

Devynioliktojo amžiaus pradžia, septyniolikmetė Keitė sau yra pasižadėjusi niekada netekėti, o didžiausias merginos troškimas - kelionė į Indiją su teta. Tačiau mamos planas kitoks, tad jos sudaro sandorį - mergina turi vykti į Juodosios Viržynės dvarą ir ten atmesti tris pasiūlymus susituokti. Neva išsyk po to motina ją išleis į Indiją.

Labai dažnai pasiilgstu romanų, kuriuose veiktų stiprios ir savo nuomonę turinčios veikėjos. Tokios, kurios yra ambicingos, nelabai naivios, tačiau žmogiškos ir pažeidžiamos. Skaitydama būtent šią knygą iki pačios pabaigos meldžiau, kad tik viskas nepasibaigtų saldžiai ir holivudiškai, nes mano nuomone, autorė būtų išdavusi Keitę. Baigėsi kaip baigėsi, matysite, bet aš labai apsidžiaugiau! Keitė mano akyse liko būtent tokia moteris, kokią ir norėjau matyti. O gal kitam skaitytojui atrodys kitaip?

Kita vertus, ši istorija tikrai gana nuspėjama, ir romantika aiški, neužslėpta, jausmai nedangstomi nei nuo veikėjų, nei nuo skaitytojo. Gal aš vis tik būčiau norėjusi, kad Keitė būtų susidūrusi su daugiau sunkumų, trūko kokio šaukšto deguto kito į medaus statinę, istorija būtų buvusi dar stipresnė.

Mane žavėjo Keitės noras pažinti, išmokti, sužinoti. Juk tuometinei moteriai turėjo vyras ir santuoka, o ne knygos ir žvaigždynai ar paukščiai rūpėti! Na kaip gali nepatikti savo laiką pranokusi veikėja?

Tai tikrai labai paprastas, nuspėjamas, tačiau tikrai gražiai parašytas romanas apie jauną, ambicingą ir savo tikslų siekiančią merginą. Nedėkingas jai laikmetis nelengvina situacijos Keitei, tačiau skaitinį daro tik įdomesniu mums. Toks ryžtas gali įkvėpti net ir kai kurias šių dienų moteris, kurios dažnai bijo pasakyti ko nori, arba bijo ištarti kam nors „ne“.

Leidyklos dovana.

Gero skaitymo!