MEILĖS ARITMETIKA – Helen Hoang

Kai tik pamačiau, iš viršelio pati sau nusprendžiau, kad čia bus dar viena motyvacinė knyga su šūkiu „tu kiečiausia, o jis to nesupranta, tai jis tavęs nevertas“. Instagrame merginos ėmė šėlioti, kad čia galimai smagus romanėlis, tad pasidomėjau plačiau ir aš. O pasirodo, autorė pati turi Aspergerio sindromą (tai tokia autizmo atmaina, kai socialiniai įgūdžiai yra gana atbukę, žmogus viską sako ką galvoja, empatijos jausmas irgi ne pats stipriausias... ), tad sukurti Stelos personažą jai buvo gana nesunku.

Stelos gyvenimas ritasi jau link trisdešimties, o ji turi labai mažai patirties su vyrais. Lytėjimas ją trikdo, bučiniai nepatinka, o bendrauti sekasi nekaip, nes Stela, kaip ir romano autorė, turi Aspergerio sindromą. Tačiau tuo pačiu Stela yra ir labai kieta – savo srityje ji kuria algoritmus ir yra matematikos genijus. Tačiau jos mamai to negana, ji vis zirzia, kad laikas anūkams. Tad jauna moteris itin praktiška – ji pasisamdo jauną žavų vyrą iš palydovų svetainės tam, kad ją išmokytų sekso paslapčių. Nuo – iki.

Džiaugiuosi, kad pagrindinė knygos veikėja yra kitokia. Jei tai būtų tiesiog paprasta naivi mergytė be jokio Aspergerio, ši knyga prarastų visą žavesį ir esmę. Na, kaip kad „50 pilkų atspalvių“. O čia karštų akimirkų ir kaistančių skruostų tikrai bus – juk visa knyga pastatyta ant to, kad Stela mokosi sekso paslapčių. Protingesnis skaitytojas (gal šioje vietoje derėtų sakyti, skaitytoja) visai greit pastebės kur čia viskas krypsta, ir kad ta aistra pamažu virsta kažkuo daugiau. Ar aš išduodu siužetą? Gal... mažumėlę... bet pagalvokite patys – savimi nepasitikinti mergina nusisamdo labai karštą vaikiną, kuris ima laužyti taisykles, kurias yra nusistatęs sau tiesiog vieną po kitos... akivaizdu.

Labai greitai perskaičiau. Per vakarą. Visiška pliažo knyga, kai nori pabėgti ir užsimiršti, kai jau po keliolikos puslapių viskas aišku, bet skaityti norisi, nes veikėjai atrodo faini. Kas neįtikino? Neįtikino Stelos laisvumas antroje romano pusėje. Netikiu, kad žmogus su tokiu sutrikimu taip greit galėtų persijungti ir nebebijoti lietimo, garso, šviesos ar judesio. Tiesiog šioje vietoje jautėsi galbūt tas autorės vidinis troškimas, kad būtų kitaip, kad būtų paprasčiau... o be šito knygą suvalgiau naktipiečiams ir lauksiu kitų dalių.

Leidyklos dovana.

Susitikime instagrame: