VADINK MANE SAVO VARDU - André Aciman

Elijo tėvas kiekvienais metais vasarai pasikviečia įvairius žmones iš akademinio pasaulio, priima po savo sparnu, su jais diskutuoja, suteikia jiems galimybę dirbti ar mokytis atostogomis alsuojančioje aplinkoje. Šią vasarą Elijo gyvenimas apsiverčia vos tik į sodybą atvyksta Oliveris.
Mėgstu kitokias meilės istorijas. Tokias, kurios priverčia susimąstyti, kurios nevyksta kaip holivudiniame filme, o yra gilesnės, turinčios daugiau sluoksnių. Ne šiaip sau mano mylimiausios meilės istorijos yra tos, kur žmonės daugiau dalinasi mintimis ir idėjomis, nei glaustosi ir po penkių filmo minučių ar antrame knygos skyriuje pameta rūbus. O ši knyga buvo būtent viso to mišinys, kai abejoji veikėjų jausmais, motyvais, tačiau kartu matai plačiau ir toliau nei jie.
Galiu drąsiai teigti, jog ši knyga ne kiekvienam skaitytojui, veiksmo čia mažai – daugiau savianalizės, stebėjimo, kalbėjimosi su savimi ir daug visko tarp eilučių. Dialogai trumpi, ne didesnių išvedžiojimų ir dramų. Gal nuskambės labai stereotipiškai, bet tokie vyriški, kai nukerta ir tiek. O štai vidinis pasaulis jau visai kitoks. Ten atsiranda daug metaforomis dekoruotų minčių, kartais ir tokių slaptų ir aštrių, kad skaitant gali ir skruostai užkaisti.
Prisiminiau paauglystę, kai kartais pasirodydavo, kad kažkam kritai į akį, prisigalvodavai nesąmonių. Pusę romano taip elgėsi Elijas – tiek daug savęs atpažinau. Įdomiausia buvo gal tai, kaip santykiai rutuliojasi tarp vyrų; manau autoriui puikiai pavyko atskleisti šiuos dalykus. Žavėjo įtampa viso romano metu, kaip autorius ją laikė, kol viskas sprogo tokia jėga, kad išsigando patys veikėjai.
Knyga parašyta labai gražiai, tačiau greitai tekstu plaukti nesigavo. Vis užsigalvodavau, kapstydavau tarp eilučių, prisimindavau įvairius man brangius dalykus iš savo gyvenimo, o tą suteikia ne kiekviena knyga.
Romano pabaigoje įvyko pokalbis tarp tėvo ir sūnaus – šis pokalbis galėtų atsirasti kokiuose nors etikos vadovėliuose, ar būti duodamas paskaityti paaugliams, kurie bijo būti savimi. Labai labai gražus dialogas, vien dėl jo verta skaityti knygą.
Jei ieškote knygos apie knygas, meilę, kultūrą, literatūrą ir labai stiprių veikėjų bei teksto ne apie orą - knyga jums.

Leidyklos dovana.

Susitikime INSTAGRAM, ten dalinuosi daugiau ir dažniau, tad jei įdomūs knyginiai gyvenimai, kviečiu draugauti!