MANO GIMINAITĖ REIČELĖ - Daphne du Maurier

Vis tik klasika visada ir liks klasika. Prieš porą metų skaičiau šios autorės kitą kūrinį „Rebeka“ – sužavėjo. O paauglystėje - ir mažiau žinomą jos romaną „Jamaikos“ smuklė“. Pamenu, jog tada jį labai gerai įvertinau ir liko stiprus įspūdis bei emocija, tad kai mano mylima leidykla išleido dar vieną Daphnės kūrinį, plojau katučių!
Filipas auga su savo nuostabiu pusbroliu Ambrozu sename dvare. Netikėtai Ambrozas suserga, tad gydytis išvyksta į Florenciją, kur labai greit įsimyli, veda ir... miršta. Filipas leidžiasi į pusbrolio paieškas, nuvyksta iki pačios Florencijos, tačiau grįžta kupinas įtarimų, o tuoj po to į jų dvarą atkeliauja ir Ambrozo našlė Reičelė. Jaunas vaikinukas pasimeta, nes nuo neapykantos iki meilės – tik vienas žingsnis.
Tokias knygas skaityti yra tiesiog gera – kalba raiški, veikėjai įdomūs, gražūs aprašymai, o šiuo atveju man patiko ir toji niūri nuotaika, nepaleidusi nuo pat pirmųjų puslapių, o kas skaitėte ir kitas jos knygas, pamatysite, kad šitoks jau rašytojos braižas. Romane buvo kelios vietos, paklibininusios moralę ir pabudinusios feministę manyje, bet vis save raminau ir stabdžiau – Greta, nėra ko putotis, juk kalbama apie senus laikus, tada buvo normalu. Tačiau ilgai raminti savęs nereikėjo, nes Reičelė pasirodė ne iš kelmo spirta, o protinga, žodžio kišenėje neieškanti moteris. O juk tais laikais moterys be vyro leidimo nė kvėpuoti ne visada galėjo!
Gerokai daugiau dalykų šiame romane man patiko, nei nepatiko. Žavėjo net ir sėjamos abejonės, nes autorė tą darė meistriškai: buvo taip, ar nebuvo? Kalta – ar ne? Abejojau daug kuo visą romaną, spėliojau, dėliojau, ir pamačiau, kaip svarbu yra stipriai „sukaltas“ veikėjas, kuris gali kone pavežti visą romano siužetą.
Visko po truputį. Įdomių pokalbių, stiprių veikėjų, skaitytoją paveikiančios atmosferos, visko čia yra. Ir tik rašydama apžvalgą supratau, kad šią knygą galėtų drąsiai skaityti ir vyrai; jei ne vyrai, tai bent jau paaugliai. Ir dar pasiruoškite bombai pabaigoje, ūch.

Leidyklos dovana.

Susitikime INSTAGRAM, ten dalinuosi daugiau ir dažniau, tad jei įdomūs knyginiai gyvenimai, kviečiu draugauti!