TOLIAU NEI VANDENYNAS — Narius Kairys

Visi mane pažįstantys žino - apie ėjimą galiu kalbėti ilgai. Graudinuosi prisiminus visokias akimirkas iš savo pačios Kelio. O ir čia pasakojama apie vaikiną, kuris skirtingomis transporto priemonėmis ir vis kitais būdais keliavo iki Saint Jean Pied de Port - Pirėnų papėdėje esančio miestuko, nuo kurio didžioji dalis pradeda savo piligrimystę. Užkilus akmenimis grįsta gatvele randi piligrimų ofisą, kur išduoda pasą ir jau kitą rytą dar auštant leidiesi ir kyli kalnais. Visi 26 ar 27 kilometrai, ir tu jau Ispanijoje.
Neslėpsiu, romano pradžioje mane daug kas erzino: gaveliškumas, nesąžiningumas, kuriuo dosniai į kairę ir dešinę dalinosi pagrindinis veikėjas. O be šių dalykų, tai jaučiausi lyg žiūrėčiau į veidrodį. Prisiminiau kaip sunkiai ėjau pati, ką išgyvenau, ką iš kelio pasiėmiau ir ką jame palikau.
Vis tik, knygoje buvo ir labai jautrių, gražių ir man artimų minčių. Apie tai, kaip kelyje niekas neklausia, kodėl eini. Apie tai, kaip kiekvienas galiausiai sutinka Žmogų, kuriam išsipasakojus pasijunti lyg po skaistyklos, „restarto“ tolesniam gyvenimui.
Ar manau, kad žmonės, kurie pasiryžta eiti šimtus kilometrų pėstute, yra bepročiai? Taip, nes tai sunku fiziškai. Psichologiškai dar labiau. Ar kartočiau? Tikrai taip. Ir žinau, kad jau kitą kartą pasiimčiau visai kitus dalykus nei anąsyk, ir pamesčiau tokį bagažą, kuris dabar taip slegia, o tuomet jo nė nepasigesčiau.
Kažkodėl jaučiu, kad šį kelio romaną skaitysiu dar kartą. Ten tiek daug visko jautraus, įdomaus ir alsuojančio laisve, kai negalvoji apie rytojų. Kai rūpi tik dušas, lova ir šiltas maistas.
Turėjau rašyti apie knygą, parašiau apie save. Tebūnie, nes viskas išjausta autoriaus ir aprašyta daug gražiau, nei aš kada sugebėčiau. Ar knyga tiks ir patiks visiems? Ko gero ne, bet vėlgi, priklausomai nuo to, ko ieškote. Knygoje, kelyje, gyvenime... O gal visur?
Buen Camino!

Leidyklos dovana.

Susitikime INSTAGRAM, ten dalinuosi daugiau ir dažniau, tad jei įdomūs knyginiai gyvenimai, kviečiu draugauti!
https://www.instagram.com/gretabrigita.lt

https://www.rsleidykla.lt/Knyga/serijos/Toliau-nei-vandenynas/