ŠVIESOS AMŽIUS — Whitney Scharer

Knyga apie menininkus, o kažkaip per ilgai užsigulėjo mano namuose neskaityta. Tokias aš mėgstu, net nėra didelio skirtumo, ar tai knyga apie fotografus, ar dailininkus, ar šokėjus – man visad atrodė, kad jie jaučia stipriau, greičiau, karščiau. Arba visiškai priešingai, jei jau apima apatija, o menas susiurbia visą meilę, žmogaus nebeatgausi.
Li Miller, jauna mergina, dirbusi modeliu, atvyksta į svajonių ir meilės miestą – Paryžių. Mergina svajoja imtis fotografės amato, tačiau įsisukus į bohemišką aplinką, panašu, kad niekas nenori merginai padėti, kol ji nesusitinka tuomet garsaus fotografo Mano Rėjaus. Vyras šiaip ne taip sutinka priimti Li dirbti padėjėja, o labai greitai ji tampa jam daug daugiau - mūza, mylima moterimi ir kolege...

Romanas alsuoja Prancūzija, likeriukais, kavutėmis; atrodo, kartu su veikėja laksčiau Paryžiaus gatvelėmis ir mačiau vaizdus, kuriuos ji regėjo per fotoaparato lęšį... bohemiškas gyvenimas mane irgi žavi, aš visai būčiau norėjusi kada pagyventi Mulen Ružo aukso amžiaus laikais, kai visi buvo laisvesni... kita vertus, viskas turi savo kainą, kiekvienas menininkas turėjo remėjus, pinigais nelijo, reputaciją buvo galima susigadinti greitai, nes pavydas, žalias piktas monstras, buvo aktyvus ir anais laikais...
Ar aš nuspėjau, kame čia bus šuva pakastas? Manau, kad jaučiau, numaniau, o gal moteriška intuicija pakuždėjo, nes tokių atvejų istorijoje yra buvę ne vienas ir ne du (prisiminkime, kad ir, Keane istoriją, nepasakosiu kas ir kaip, bet labai rekomenduoju pažiūrėti filmą „Big Eyes“), o istorija, kad ir kokia skaudi, likusi kartotis. Ypač, kai yra vyras, daug pasiekęs vyras ir „kažkokia“ moteris, nors galbūt, ne visada, tačiau galbūt, talentingesnė. Tuoj išduosiu esmę, o to nenoriu, bet pakunkuliuoti feministei manyje čia buvo dėl ko.
Ar knyga man patiko? Tikrai taip! Garsiąją Mano Rėjaus nuotrauką su smuiko moterimi esame matę visi, tačiau nedaug kas žinome daugiau apie patį menininką. Kiek romane tiesos? Reikia domėtis plačiau, ir manau, kad nenusiviltume tą padarę, nes tokių žmonių, kurie kūrė, vykdė revoliucijas fotografijos pasaulyje gyvenimai tiesiog negali būti nuobodūs.

Leidyklos dovana.

Susitikime INSTAGRAM, ten dalinuosi daugiau ir dažniau, tad jei įdomūs knyginiai gyvenimai, kviečiu draugauti!