BITININKAS IŠ ALEPO — Christy Lefteri

Tai yra viena iš tų knygų kai skaitai ir dar kartą įsitikini – kiek pasaulyje neteisybės, kai žmonės nemoka būti geri vieni kitiems. Skaitydama tokias knygas visada aikteliu, kai atsiranda gerų motyvų vedini veikėjai, nebandantys pasinaudoti ir taip sudėtinga situacija ir išgręžti iki paskutinio plauko jau ir taip nuskriaustą.
Bitininkas Nuris su dailininke žmona Afra bėga. Jie bėga nuo bombų, nuo garsų, nuo pavojaus, nuo suniokotų namų. Nuo praradimų – Afra su Nuriu neteko brangiausių dalykų, įskaitant ir moters regą, o abu juda ir link to, jog praras ir vienas kitą... tačiau reikia bėgti. Sutuoktiniai leidžiasi į nepaprastai sunkią ir pavojingą kelionę link ten, kur bus geriau... Turi būti geriau.
Man gaila žmonių. Man visada labai gaila žmonių – nekaltų žmonių, kurie atsidūria ugnyje, kai kariauja kiti dėl neaiškių priežasčių ar resursų, kurie kaži ar kada nors bus verti visų tų gyvybių. Juk ar tu tikrai turi mirti, nes gimei Sirijoje? Kur nuolat vyksta karas, kur yra baisu. Nesaugu. Mirtinai pavojinga.
Romanas labai lengvai skaitosi – rašytojos idėja apjungti skyrius yra unikali ir veda mus per istoriją kiek netikėtu būdu, tarsi žaidimo forma, kad turėtume minutę atsikvėpti, susitaikyti ir... skaityti toliau jau matydami jau kitokį vaizdą prieš akis. Tekstas paprastas, tačiau paliečia širdį, klišėmis kalbu, tačiau kitaip negaliu, o ir nemoku pasakoti apie jautrius dalykus. Čia daug ženklų, ne kažko, kas yra tarp eilučių, o tiesiog dalykai, kuriuos mato Nuris, supurto, sukrečia... o tada suvoki, kad kiekvienas tokioje situacijoje randa paguodą savais būdais.
Kas labai patiko ir buvo įdomu? Afros piešimas net ir apakus. Buvau „apšalusi“ – nesakau, kad nematyta ir negirdėta, tačiau čia viskas buvo itin jautru ir subtilu. Skaičiau ir negalėjau atsistebėti moters tvirtybe, tuo, kaip ji nepalūžo.
Aktuali tema šiandien, knyga apie žmones ir skirta žmonėms. Kad mokėtumėm atjausti kitą, suprasti kiek geriau ir sugebėtume būti empatiškesni, nes niekada nežinome, ką žmogui galbūt teko pereiti, kad atsidurtų ten, kur dabar yra.

Leidyklos dovana.

Susitikime INSTAGRAM, ten dalinuosi daugiau ir dažniau, tad jei įdomūs knyginiai gyvenimai, kviečiu draugauti!