KLAUSTUKAS - TAI PUSĖ ŠIRDIES - Sofia Lundberg

Šios autorės knyga „Raudona užrašų knygelė“ buvo viena iš pirmųjų knygų, kurią man padovanojo leidykla. Tada skaičiau ją su dideliu malonumu, istorija buvo parašyta unikaliai ir mane sukrėtė iki širdies gelmių, tad vos išvydus naują Lundberg romaną buvau nusiteikusi stipriai knygai ir jautriai istorijai. Ir koks gražus pavadinimas! Tik po kurio laiko susipratau, ką tai reiškia!
Garsi fotografė Elina jau spėjo susikurti laimingą gyvenimą Niujorko stiklo džiunglėse, tačiau per visus darbus moters santuoka braška. O kur dar visai netikėtai gautas laiškas iš gero draugo, su kuriuo leisdavo laiką vaikystėje. Gotlando sala kelia skaudžius prisiminimus ir moteris paklaiksta sulaukusi seno priminimo apie praeities klaidas ir skaudulius. Kaip elgtis? Ką rinktis?
Prieš imdama šį romaną į rankas dėjau nemažai vilčių. Žinojau, buvau tikra, kad bus jautru, šilta. Ar visa knyga tokia buvo? Toli gražu... Elina auga su motina ir broliais, motinai cigaretės svarbesnės už pamaitintus ir saugius vaikus, tėvas kalėjime, tad vaikai sukasi kaip gali. Netrukus Elinos gyvenime atsiranda Fredrikas – kiek vyresnis berniukas, su kuriuo Elina netrunka susidraugauti. Abu vaikai mokosi vienas iš kito, o skaitant šypsojausi daugelį kartų. Kaip vaikai stebisi branda, kada atsiranda gėdos jausmas, sustiprėja kūniški pojūčiai ir paaštrėja savianalizė, kai domina ne tik išoriniai, bet ir vidiniai dalykai.
Daug kartų pykau. Erzino Elinos personažas Niujorko pasaulyje, pykau ant jos. Norėjau vis papurtyti ir tarsi ją pažadinti iš to sklandymo padebesiais ar priešingai, braidymo po pragaro versmes, kurias ji pati sau susikūrė. Tiesą pasakius, seniai nebuvau sutikusi tokio negatyvaus personažo. Ar man užteko to, kaip paaiškino jos buvimą ledine ir šalta? Nežinau. Ir nežinau, nes dėkui dievams, man niekada neteko patirti panašių dalykų, kokius pergyveno Elina. Bet dėl to personažas mielesnis nepasidarė.
Tai istorija apie atleidimą, savęs graužimą, veiksmą ir atoveiksmį, tiesos paieškas ir šviesos tunelio gale priėjimą.
Labai kažko naujo čia neradau, tačiau tai tikrai neblogas poros vakarų kūrinys, kurį perskaitę perkratysite savo vertybes ir pasaulis pasirodys daug gražesnis, nei atrodė tuomet, kai stovėjote eilėje pašte ar kai jus suerzino garsiai kalbantis žmogus troleibuse.

Leidyklos dovana.

Susitikime INSTAGRAM, ten dalinuosi daugiau ir dažniau, tad jei įdomūs knyginiai gyvenimai, kviečiu draugauti!
https://www.instagram.com/gretabrigita.lt_apie_knygas/