AKLAS GLUOSNIS, MIEGANTI MOTERIS - Haruki Murakami

Keista man kilo mintis skaitant šiuos apsakymus. Bet tuoj paaiškinsiu. Net ir nuotrauka speciali,  derinasi su mano būsimomis mintimis. Kas skaitėt ar neskaitėte Hario Poterio (naiviai tikiuosi, kad bus daugiau skaičiusių) ten buvo tokie saldumynai, kurie vadinosi „Berty Botts įvairaus skonio pupelės“. Sakydami įvairaus, jie tikrai tą ir norėjo pasakyti. Be to, kad buvo normalios šokolado, braškių, mėtų ar karamelės skonio – pakelyje buvo galima rasti ir ausų sieros skonio, ar tokio skonio, kokio būna snargliai... ar kepenėlių pašteto. Na tiesiog – imi pupelę, atrodo kaip karamelė, o galiausiai baigiasi tuo, jog ragauji ausų sierą. Tai kodėl aš kalbu apie Harį Poterį, kai turėčiau kalbėti apie Murakamį?


Ši knyga yra trumpį istorijų rinkinys. Lietuviai tai vadina apsakymais, aš pasiliksiu prie ano termino. Taigi, be to, kad šioje knygoje yra 24 trumpos istorijos, didelė dalis jų yra istorijos istorijose. Ir visos kaip tos Bertie Botts pupelės. Pradedi skaityti ir nežinai ką gausi. Gal bus logiška, graži, įdomi istorija su įžanga, dėstymu, atomazga netgi aiškia pabaiga... o gal bus kažkas panašaus į sapną, kur veiksmas šokinėja nuo kačių, ėdančių senutę, iki sąžinės priekaištų ar nepavykusios meilės... kitos istorijos bus tarsi iliuzijų rinkinys – skaitai, mėgaujiesi tekstu, nes labai gražiai parašyta ir puikiai išversta (Ačiū Gabijai Čepulionytei ir Jurgitai Ignotienei), tačiau prireikia laiko, kad susivoktum apie ką čia kalbama ir kas norėta pasakyti... nes aš vis tik esu įsitikinusi, kad jei jau rašai, tai tavo istorija turėtų nešti kokią nors žinutę. O šiuo atveju žinutės kartais tekdavo paieškoti ilgėliau.

Rinkinį skaičiau ilgai. Kaip man, labai ilgai. Ir ne todėl, kad nepatiko; net priešingai, o ko gero dėl to, jog tai atskiri tekstai. Būtų romanas, norėčiau sužinoti kas vyko toliau, kodėl vyko, kaip pasibaigė... o čia... nespėji įsijausti, o jau pabaiga... pasidalinu savo nuomone apie tai, kurios istorijos man pasirodė geriausios ir labiausiai patiko:

Jubiliatė (Privertė susimąstyti... iki šiol mąstau.)
Veidrodis (Šiurpoka, bet man patiko.)
Septintasis (Labai jautri istorija istorijoje.)
Aštriųjų sausainių šlovė ir nuopuolis (Geras šiuolaikinio vartotojo aprašymas ir apie tai, kaip veikia marketingas.)
Atsitiktinis keliautojas (Apie sutapimus. Apie tai esu kalbėjusi ir rašiusi ne kartą. Puiki istorija.)
Šinagavos bezdžionė (Ko gero labiausiai įtraukusi ir sužavėjusi viskuo. )

Jei neketinate skaityti viso rinkinio, tai šios istorijos būtų mano labiausiai rekomenduotinos bent jau pažinčiai su rašytoju, kad pamatyti koks išskirtinis jis gali būti ir kokias skirtingas istorijas kuria. Aštri Murakamio plunksna ir tikrai tiks ir patiks ne visiems.

Leidyklos dovana.