Michail Bulgakov ● Meistras ir Margarita

Oficiali anotacija:
„Meistras ir Margarita“ — vienas įspūdingiausių XX a. rusų literatūros kūrinių. Po autoriaus mirties pragulėjęs stalčiuje dvidešimt šešerius metus, Michailo Bulgakovo (1891-1940 m.) romanas, pagaliau išleistas, beregint paplito po pasaulį, buvo verčiamas, teatralizuojamas, ekranizuojamas.
Struktūriniu požiūriu „Meistras ir Margarita“ yra dviejų romanų derinys, kur pirmasis — pasakojimas apie klastingo Šėtono apsilankymą trisdešimtųjų metų Maskvoje, o antrasis — nežinomo literato rašomas romanas ateistinėje valstybėje neįsivaizduojama tema — apie Jėzaus Kristaus ir Poncijaus Piloto konfliktą, tapomą itin realiai ir vaizdingai. Beje, žaismingai šiame romane atrodo kelių stilių dermė: šėtoniškas groteskas, biblijinė epika ir niūri sovietinė satyra. O visoje šioje fantasmagorijoje subtiliai skleidžiasi keistoka, jokiam laikui ir jėgai nepavaldi Meistro ir Margaritos meilė.


Jau porą metų norėjau perskaityti šį romaną, bet mokykla su visais privalomais nusikaltimais ir bausmėmis mane atbaidė nuo rusų klasikos. O be reikalo, nes su Dostojevskiu net nėra ko lyginti. Suvokiu, kad nuomonė yra labai subjektyvus dalykas, bet man asmeniškai dostojevskiškas realizmas ir smulkmeniškumas nepatinka. O Bulgakovas viską pateikia paprastai, aiškiai, žinoma, su be galo daug simbolių, tačiau tai skaityti netrukdo.
Visada mylėjau ir mylėsiu Harį Poterį ir jo istoriją, tačiau skaitant šį Bulgakovo kūrinį suvokiau, kiek daug detalių Rowling pasiskolino iš šio klasikos veikalo. Tiek skraidymas ant šluotų (kas yra tiesiog senas stereotipas apibūdinant raganas), skraidančios mašinos, keliavimas židiniais, kambarių plėtimas, šachmatai ir dar be galo daug sutapimų. Nepaisant to puikiai suvokiu, jog kalbant apie magiją kai kurie dalykai gali kartotis. Tiesiog skaitant jaučiau, kad kai kas jau yra kažkur girdėta ir matyta.
Romane veiksmas prasideda kai išprotėjusi kompanija atsigabeną į sovietinę Maskvą ir sumąsto paišdykauti, o pokštai užsibaigia ažiotažu, chaosu, mirtimis ir kitais nemalonumais, apie kuriuos skaityti buvo beprotiškai įdomu. Esu visiškai tikra, kad didžioji dalis žmonių, skaičiusių šį romaną nepaneigs, kad įsimylėjo Begemotą. Įdomiausia žiužetinė linija man pasirodė apie Poncijų Pilotą. Pati labai nustebau, kad pabaigusi romaną tai suvokiau, nes pradžioje tie intarpai netgi kažkiek nervino. Meistro ir Margaritos linija taip pat buvo įdomi, ypatingas pasirodė jų susipažinimo momentas. 
Kas įdomiausia, galėčiau knygą girti be perstojo, tačiau nė nežinau ką daugiau galėčiau pasakyti, nes mintys tik teigiamos, o knygą rekomenduoju visiems.

Kaina: gavau dovanų
Puslapiai: 400
Leidykla:Trigrama
Išleista: 2004m., Kaunas