Stella Braam ● Alzheimerio liga. Mano tėvo istorija

Oficiali anotacija:
Knyga "Alzheimerio liga. Mano tėvo istorija" - sukrečiantis, graudinantis, o drauge - nepaprastai blaivus dokumentas apie šia liga sergančio žmogaus tikrovę. Stella Braam be pagražinimų rašo apie kasdien silpstančią savo tėvo, garsaus mokslininko, atmintį, apie sveikatos priežiūros sistemą, menkai prisidedančią prie ligonių gerovės, apie kasdienybę, kurios temstančioje atmintyje lieka vis mažiau. Visų mėgstamas ir gerbiamas R. van Neeras nebepajėgia gyventi vienas; perkeltas į globos namus, ima rūpintis, ar pakaks pinigų užsimokėti už viešbutį, į kurį jis nežinia kaip pateko, ir puola slaugytoją, norintį nusegti jam piniginę.
Tai tik pradžia; liga progresuoja, padėtis darosi vis liūdnesnė, priežiūra - vis griežtesnė, vaistai - vis stipresni. Dar liūdniau, kad herojus suvokia savo bejėgiškumą... Dukra švelniai, su meile ir pagarba, tačiau blaiviai atveria duris į sergančio tėvo pasaulį, iš kurio tėra vienas išėjimas... 


Sudėtinga, skaudu ir kelia gailestį. Gal ne tiek pačiam sergančiam, o tam, kuris jį turi prižiūrėti.  Be galo sunki liga, kai žmogus vidury sakinio pasimeta, nebežino ką norėjo pasakyti... kai nebesugeba atidaryti durų ir nueiti iki tualeto, arba kai tiesiog nebemoka atsisėsti... Knygoje apstu faktų, statistikos, terminų, tačiau buvo be galo įdomu skaityti. Biurokratijos pinklės, kai 10 žmonių yra prižiūrima vieno žmogaus, kai jie visiškai nieko nesugeba padaryti patys, o kartais net nemoka pasakyti... privertė susimąstyti, kad aš turbūt nebūčiau tokia stipri kaip Stella... ir nežinau, kaip elgčiaus jos vietoje, kurioje atsidurti nenoriu ir niekam nelinkiu. Liūdna istorija, ir iš tiesų, šįkart visai be jokių prošvaisčių... Rekomenduoju visiems, kad pamatytų kaip gali būti blogai, o mes tiesiog skundžiamės dėl menkniekių; kad šiaip žinotume kaip elgtis su tokiais žmonėmis susidūrus realybėje, ir perskaityti tiesiog dėl savęs, nes manau kiekvienam ši istorija duos skirtingus dalykus.

Kaina: ~10lt
Puslapiai: 230
Leidykla: Tyto alba
Išleista: 2009 m., Vilnius